2021-06-10
今年食粽唔多,都喺见经济唔好,老婆专登帮衬吓啲小摊贩,反而,早前透过啲网上活动,获赠两张糭卷,不过,换领就有少少唔方便,要去到指定嘅「美心西饼」,九龙区得4间拣,仲要喺九龙东,所以,专登过到嚟九龙塘站换领,好在喺晌付款区内啫。都好几年未食过「美心」出品嘅糭喇,而今次所试嘅喺两款既健康,又高高营养嘅甜素糭:「十谷燕麦豆沙糭」及「陈皮黑杞子黑糯米豆沙糭」,素糭!就更啱我老婆啦!题外话讲多点,以前买糭,拎到返嚟都要入雪柜,但今次呢两只糭叫室温糭,无需冷藏,感觉都几神奇,只需要喺室温储存,比较方便咗。十谷燕麦豆沙糭 $54先分享吓只十谷糭,讲到十谷,老婆有段时间都煮吓十谷粥食,不过,都好耐无煮过,但对十谷都好有认识。而呢一款十谷燕麦豆沙糭,内含十榖:如小米、糙米、红扁豆、黑糯米、红薏仁……等等,已经喺好健康,仲加埋燕麦片,中间放入豆沙蓉。只糭食起嚟味道比较清,有少少咬口感,而豆沙蓉则好绵滑清甜,感觉不俗。陈皮黑杞子黑糯米豆沙糭 $54另一款外表「黑掹掹」嘅陈皮黑杞子黑糯米豆沙糭,主要喺以黑糯米、黑豆、黑藜麦、黑杞子……等等制作,所以,外貌确喺唔太讨好,但口感强,好有咬口,而中间喺以新会陈皮豆沙
先分享吓只十谷糭,讲到十谷,老婆有段时间都煮吓十谷粥食,不过,都好耐无煮过,但对十谷都好有认识。而呢一款十谷燕麦豆沙糭,内含十榖:如小米、糙米、红扁豆、黑糯米、红薏仁……等等,已经喺好健康,仲加埋燕麦片,中间放入豆沙蓉。只糭食起嚟味道比较清,有少少咬口感,而豆沙蓉则好绵滑清甜,感觉不俗。 陈皮黑杞子黑糯米豆沙糭 $54
另一款外表「黑掹掹」嘅陈皮黑杞子黑糯米豆沙糭,主要喺以黑糯米、黑豆、黑藜麦、黑杞子……等等制作,所以,外貌确喺唔太讨好,但口感强,好有咬口,而中间喺以新会陈皮豆沙做馅,𠮶阵陈皮味好突出,豆沙馅同样绵滑清甜。题外话,由于喺甜糭关系,呢只糭食起嚟有啲似泰式甜品「黑糯米」,我觉得真喺可以倒少少椰奶落去当甜点咁食。 仲有几日就喺端午,各大商家、 酒楼、餐厅、饼店仍继续各出奇谋抢占生意,想食得健康啲,就不妨考虑吓呢两款素糭!