2024-12-12
妈妈嘅嘅丧礼。之后,就再晌附近揾食,上网揾揾,赫然发现「贵缘小锅米线」,多年前曾光顾过佢哋嘅红磡店,原来静悄悄搬咗嚟大角咀,咁摘日不如撞日啦。对比红磡旧店,呢度大好多,又新净好好,加上有唔少卡位,自然坐得更舒服。虽然都成8点过后非开饭高峰时段,但依然客来客往,枕住都有8、9乘坐满。嚟得呢类铺头食嘢,相信好多人都知点嗌嘢,以二维码落单都好方便:选汤底($30-$35),选面底,选辣度,再选特别要求 / 自由喜好,再拣𩠌(分4个价位:$9、$10、$11、$12)。此外,仲有两款新品:酒煮醉香同金汤系列,仲有就喺店家提供劲多特色小食,大部份都喺廿零、三十蚊有交易,并有豆浆、绿茶、汽水……等供应。仲有佢哋嘅服务好人性化,讲到明你扫二维码落单搞唔掂,可以叫店员手写落单,又可以向店员借手机架方便睇片,就连叉电服务都提供埋,真喺今时今日嘅服务,佢哋已经走多几步,而啲店员亦好友善,好好礼貌。酒香醉鸡翼 $39之前就试过佢哋嘅蒜香酱油鸡翼同榨菜猪肚丝,今次见到呢一款新品,当然要试一试啦,鸡翼送到上嚟已经闻到少少酒香,入口确喺渗出阵阵酒香,有一份醇厚感,不过,肉质就无预期之中咁嫩滑,但整体味道确喺唔错。
之前就试过佢哋嘅蒜香酱油鸡翼同榨菜猪肚丝,今次见到呢一款新品,当然要试一试啦,鸡翼送到上嚟已经闻到少少酒香,入口确喺渗出阵阵酒香,有一份醇厚感,不过,肉质就无预期之中咁嫩滑,但整体味道确喺唔错。 元祖金酸鱼片浓汤米线 + 秘制腩肉 $81
老友本身都几钟意食酸菜鱼嘅,所以,一眼就相中呢一款米线,再加一份秘制腩肉,成碗米线真喺劲大碗。单睇外观就知道,鱼片同腩肉绝对俾得慷慨,本身有包埋芽菜、韭菜,而底下嘅米线真喺好似食极都有咁。虽然我哋各有各叫,但都会试少少对方嘅𩠌料,啲鱼片果然超滑溜,又有鱼鲜味,而啲腩炆炆得入味,微微辣有啲刺激感,咬落非常之松化,老友就话佢个汤底好鲜甜,又有一份酸香嘅感觉。
小弟不嗜辣,特浓新鲜蕃茄汤底啱我多啲,而拣呢个汤底,本身已包咗鲜蕃茄、韭菜、芽菜、葱,只拣鱼肉春卷同生根已经觉得好够食,同样大大碗到不得了。先饮啖汤,的确,蕃茄味真喺劲浓郁,酸香鲜活,加埋有啲蕃茄咬吓,越食越醒胃,最后差啲饮晒成碗汤!鱼肉春卷食得出唔喺啲平价货,软滑有弹性,而鱼鲜味十足,啲生根吸满晒蕃茄汤,又变得零舍不同,而米线好滑漏,质感又唔会过腍。 黑芝麻豆浆 $10、蜂蜜雪梨茶 $8
饮品虽然喺要散点,但唔会开天杀价,跟你出面超市、七仔买嘅差唔多,出面有啲餐厅一罐汽水都收你廿蚊都敢死。老友嘅蜂蜜雪梨茶就唔讲喇,而我所拣嘅豆浆豆味够浓,甜度啱啱好,又渗出淡淡芝麻味。 再嚟到「贵缘」,啲嘢食都无令人失望,既大碗,份量足,又好味,无hea做,怪唔之得咁晏都仲咁多人帮衬。