2021-06-02
晌上一篇「November」嘅食评讲过,透过早前旅发局搞嘅「赏你住」订到沙田嘅「帝逸酒店」一晚住宿,标准客房加自助早餐,定价$599(已连税),旅发局赞助$500,依家只需要补$99就掂喇。所以,嚟一趟本地小旅行,第一日先晌西贡影影近来新登场嘅壁画,再行茅坪古道,睇睇竹林隧道同西贡藤皇,由西贡行到去大水坑,转马铁落石门,再行过去酒店。第二日呢?就借用酒店嘅单车(免费),由酒店一直轻轻松松踩到去乌溪沙,然后折返。当然,出车前,就晌酒店一楼「Alva House」食返个丰富早餐先啦。先讲讲个环境,我都喺第一次嚟,咪睇个门口细细,入面其实好大,装修时尚,楼底特高,加上一边喺落地大玻璃,空间感十足,晌度用餐感觉非常悠闲舒服。再者,呢两日天气好,阳光普照,更令人精神奕奕。 早餐由7:00am供应到10:00am,事后睇返官网,原来早餐收费为$98,以星级酒店而言,收费算抵。老婆拣咗个窗边靓位,坐低第一眼睇到,就喺餐具、纸巾……都以保鲜纸包好,客人用餐都会安心好多。年初及呢次Staycation嘅经验,发觉酒店嘅防疫喺做得上心啲。讲完环境,讲吓有咩食先,其实,一入门口,就见到各个食物区,基本上,大
晌近门口位,特别留意到有个冻柜,摆放咗好多新鲜蔬菜,仲话喺由农场直送。本身都好钟意食沙律,所以,一阵就更加食多啲沙律菜。 而沙律菜共有4款,其中,竟然有羽衣甘蓝,配料呢?有超过10款,如鹰嘴豆、车厘茄、烟肉碎、黑橄榄……等等,酱汁亦有4款,总对可拼凑出丰富嘅沙律盘。 就晌沙律旁放咗杂锦肉同芝士盘、干果及水饼,本身都好钟意食芝士架,不过,今次就无食到。 乳酪、生果、粟米片
另一边,放咗好多口味嘅乳酪,以及火龙果及新鲜菠萝;乳酪旁𠮶罂喺冻麦片,绝对唔喺我杯茶。如喜欢食粟米片嘅朋友就啱晒喇,因为大量供应,又有唔同口味。 先嚟一大碟「前菜」开开胃,就喺一啲沙律菜、生果,配以油百,再加啲烟肉碎同芝士粉。啲沙律菜果然好新鲜,非常爽脆,而菠萝超甜。 面包、丹麦酥、迷你班戟、甜点
再回头介绍吓啲西式包点,位置其实就正正晌入门口嘅两个食物区,面包嘅类别算喺超多选择,喜欢食包嘅朋友不愁无得拣,小弟都试咗几款喇。仲有啲班戟、蛋糕仔,甜点唔算多,过吓口瘾都还可以嘅。 和式风味
迎合唔同人嘅口味,餐厅亦提供咗少少和食,例如日式烧玉子、日式嘅腌菜、面豉汤……等等。 即制煎蛋、奄列
全场有两个即点即制档口,一个喺汤粉面,另一个就喺呢个嘞。奄列馅料点配法,同阿姐讲声就得喇,最重点喺成品新鲜热辣。 中式汤粉面、中式包点、粥品
唔使多介绍大家都知咩,虽然我唔太好,但一大清早食碗汤粉面喺大有人在,尤其鱼蛋鱼片河,喺好多人嘅至爱。此外,当然唔少得一啲中式食品,尤其一啲上年纪嘅顾客,有啲点心、粥品、炒面、炒饭,会更合佢哋口味。小弟就无试喇,老婆就试咗啲,佢话都OK。 热盘类
主要喺西式美食较多,如烚蛋、炒滑蛋、薯饼、火腿、烟肉、烤蕃茄、茄汁豆、猪肉肠、汉堡扒……等等,非西式嘅就似乎得款炸饺子,总之,夹夹埋埋都有十多款。 故此,第二碟就砌咗份「全日早餐」,晌热盘类样样执啲,又配几款面包,卖相非常丰富,老婆睇到都话吸引架。整体味道都唔错,尤其啲炒滑蛋同啲面包。 饮品
最后就介绍埋嘅饮品,都喺摆晌近入门口位,基本嘅咖啡机一定会有,此外,热茶、柠檬、牛奶,以及两款果汁。 醒醒神,就斟咗杯西柚汁,边食边饮。平常,到最尾会加杯咖啡伴吓啲甜点或蛋糕仔,但食完后就出车,今回就稍稍忍口。 后话,踩完单车仲有大把时间可以返房冲冲身、抖一抖。转眼两日一夜嘅小旅行就此完结,其实都有啲未够喉,酒店嘅健身室同泳池都未有机会享用,不过,考虑到防疫,都喺两公婆走去踩单车安心啲。 短评番今次嘅住宿,感觉真喺几唔错,无论房间、公共地方、餐厅,酒店都做咗好多防疫嘅功夫,房内亦加设咗唔少智能设备。而这里嘅自助早餐都好丰富,若非要踩转单车,唔方便食太饱,以小弟嘅战斗力,喺可以食多两转,至少啲芝士、丹麦酥、即制奄列、乳酪,喺会一定捧场。