2024-06-11 2534 浏览
虽然老婆就比较钟意晌屋企煮、晌屋企食,因为觉得自己煮会健康啲,不过,我哋依家大多数嘅星期五都会出街食,一来帮手推动下本土经济(查实一个礼拜一餐半餐真喺帮唔到几多),二来都想轻轻松松食餐饭,乜都唔使搞。经在地好友介绍,今晚就近近哋嚟到「鱼你相遇」食下酸菜鱼。餐厅格局细细,虽然喺卖川菜,不过,环境就似茶记,老实讲我哋嚟都喺食餐便饭,所以,环境唔喺太大考量点,干净企理就可以喇,最紧要喺啲嘢食啫。而成晚所见,大部分时间都有9乘满,有时候甚至见要等位,睇落亦唔少喺街坊,相信喺有番咁上下质素先会咁旺场。川菜即喺辣嘢,小弟唔食辣㖞,老友喺咪玩嘢,当然唔喺啦,佢话有啲汤底只喺微辣,更有一款喺唔辣嘅蕃茄汤底。鱼类嘅选择多,啲一人套餐嘅配搭又够弹性,此外,仲有煲仔饭、小食、大大盘嘅酸菜鱼,好多选择,定价亦唔算贵。鲈鱼片配蕃茄浓汤 $76唔使多讲,老婆就一定喺拣呢一款蕃茄浓汤,选上鲈鱼就贪佢鱼味浓啲,又比较鲜甜,而配料就拣豆腐皮、娃娃菜,佢话唔使要主食,阿姐就话可以拣多款配料,就搭埋莴笋,阿姐处理得够弹性。个蕃茄浓汤几唔错,蕃茄味突出,浓郁酸香,饮落好醒神。莴笋薄薄哋仲有份爽脆感,豆腐皮好似啲上海百页咁,烟
。经在地好友介绍,今晚就近近哋嚟到「鱼你相遇」食下酸菜鱼。
,定价亦唔算贵。
鲈鱼片配蕃茄浓汤 $76

唔使多讲,老婆就一定喺拣呢一款蕃茄浓汤,选上鲈鱼就贪佢鱼味浓啲,又比较鲜甜,而配料就拣豆腐皮、娃娃菜,佢话唔使要主食,阿姐就话可以拣多款配料,就搭埋莴笋,阿姐处理得够弹性。个蕃茄浓汤几唔错,蕃茄味突出,浓郁酸香,饮落好醒神。莴笋薄薄哋仲有份爽脆感,豆腐皮好似啲上海百页咁,烟韧有豆香,初时以为喺类似港式嘅腐皮,而主角鲈鱼入口非常之嫩滑,好有鱼鲜味,十分鲜甜,整道菜式极之啱老婆口味。
鲷鱼片柠檬酸菜汤 $76

我就对呢个柠檬酸菜汤非常有兴趣,加上佢标注只喺一只细辣椒辣度,问过侍应都话唔会好辣,再加上嚟到啲红卜卜嘅辣椒放喺面,可以夹走减辣嘅,就会变得辣度更温和。我再将啲柠檬笃烂去,搅匀之后个汤真喺非常有特色,酸酸辣辣再有啲清爽感。配菜拣咗生菜同黑木耳,仲混有唔少酸菜,主食选米线,一大碗米线另碗上,够晒我哋两公婆食,米线口感滑溜,挂上汤底,好好味。我就拣咗配鲷鱼片,同样好嫩滑,有少少爽脆感,一样咁好食。温馨提示,啲鱼有机会有少少细骨,食嘅时候都要小心啲。
红豆冰奶茶 +$15

小弟一向都钟意叹杯奶茶,而老婆就钟意食红豆冰嘅红豆,所以嗌呢杯就满足到大家。虽然呢度唔系茶记,但估唔到个奶茶底比预期中好,醇香又够浓,红豆嘅份量亦都唔少,而且煮得够腍,入口有起沙嘅感觉而且好清甜。
红豆冰奶茶
怕你食完一口辣气未散,晌收银柜枱前,放咗啲薄荷糖,自由取用!
睇见隔离枱几个大姐点咗大份嘅酸菜鱼,嚟到超超超大碟嘅酸菜鱼,外观确喺非常震撼,仲大赞食得过瘾,虽然我哋就无试酸菜鱼,不过,单以今晚所试嘅两款汤同啲食材,已感受到𠮶份质素。