2013-03-03 25 浏览
有幸得到餐厅嘅邀请可以一尝意大利私房菜餐厅,今次除咗叫埋老友食家外,仲叫多咗位食友,三人行,真系好开心。餐厅位于铜锣湾,我们相约系时代广场等,由于都唔系好熟路,都揾咗一阵,之后见到大厦门口,起初系门口度都犹豫咗一阵,因为见唔到有提餐厅嘅 4/F,以为无 4/F 添,哈哈。刚巧有人进大厦内,我哋就跟埋入去,又继续犹豫,因为系信箱度又唔见有餐厅名称。跟住就搭升降机上去,呢度嘅升降机系自己开门,感觉好似我去咗欧洲咁,因为之前住过嘅酒店都系自己开门架。开咗门,升降机门就系自动,中间就无咗旧式嘅拉闸。我哋离开时仲研究如果架升降机未到,而我哋开门,咪会唔小心跌咗落去,于是我哋拉吓啦,原来系开唔度,哈哈,疑团已经解开。上到四楼,看到英文单位牌,于是我哋就转右找到 J 了,深黑色嘅大门,同隔离左右嘅单位有强烈嘅对比,见到门口有过了胶嘅餐厅名,于是就放心按门铃,哈哈,因为真系好惊去错。一进餐厅,完全系另一个世界,好似时空门咁,白色砖嘅墙身,黑色嘅天花。先经过蚝吧,然后看到投射于墙身嘅餐厅名。餐厅以黑白色为主,餐桌,櫈,窗帘都系用上黑色,与白色砖墙身衬托著,再用埋水晶灯,感觉简约得来又典雅。灯光柔和,配上

一进餐厅,完全系另一个世界,好似时空门咁,白色砖嘅墙身,黑色嘅天花。先经过蚝吧,然后看到投射于墙身嘅餐厅名。餐厅以黑白色为主,餐桌,櫈,窗帘都系用上黑色,与白色砖墙身衬托著,再用埋水晶灯,感觉简约得来又典雅。灯光柔和,配上悠悠嘅音乐,气氛也很浪漫。
餐厅内有两排窗,只是因为布帘未有拉上,观景就系隔离左右嘅大厦,最搅笑嘅系我哋见到对面大厦有人系度晾衫时,我哋仲话佢应该见唔到我哋,估计餐厅系用咗玻璃纸,出面睇唔到入面,入面睇到出面。当我哋离开后,再由地下望番上去,就知道原来晾紧衫嘅人其实系见到我哋望佢,哈哈。

今次餐厅系邀请我哋试新菜式,四道菜晚餐,配面包,甜品和饮品,合供 $599,已包加一服务费。由于系私房菜关系,呢度只收现金。餐厅负责人为我们安排了食物嘅配搭,流畅及详细嘅讲解,充份表现到佢对菜式嘅熟悉程度,真系佩服。

餐厅环境比较昏暗,加上最近换了部相机,我仲探索紧,我哋影相嘅时间长咗,又试打灯,又试闪光,又试位。哈哈,亦都被餐厅负责人发现咗,特意为我们减慢上菜嘅速度,怕食物放凉了,真系细心。

面包配自制特式酱 (Bread with Homemade Sauce)
骤眼看有点像平时食嘅法包,内外都好脆好松,面包密度不高,系唔会食到饱肚。对于有少少整面包经验嘅我当然想知道系咪自家制,虽然心中已经有答案,哈哈。细问大厨之下,原来系来自上环某饼店,见系上环,都算我地球,谂住问吓系边,原来系巷仔内嘅面包店,不过就唔方便透露名称,等我仲谂住去睇吓添。而自家制嘅酱有两款,一款系蓝莓梨酱,一款系橄榄油同陈醋。蓝莓梨酱呈浅紫色,因为用咗梨嘅关系,梨味较突出,甜度适中,真系不错,一改我对果酱嘅印象。
法国生蚝 (Oyster from France)
餐厅负责人为我哋安排咗餐牌内没有嘅生蚝,真系好喇!我都好钟意食生蚝架,曾经试过一次食二十只,嘻嘻。先尝 Ancelin,蚝很新鲜就唔驶讲,浓浓嘅海水味,店主话系会食到西瓜味,不过可能食得太快,我食唔出添,应该要试多几件先得,嘻嘻。而 Gillardeau 就比较爽口弹牙,味道很鲜甜,食后阵阵蚝香海水味。
冻烟法国鸭胸,血橙蓉 (Cool Smoke French Duck Breast, Blood Orange)
在橙色嘅酱蓉上,粒粒鸭胸肉排列成线状,粉红色鸭胸肉,白色脂肪,加上鲜嫩菜叶点缀,颜色配搭得宜,卖相很别致。鸭胸肉切成粒状,味道和平时有点不同,更像火腿,食落更有嚼口,咸香味又恰到好处。配上酸甜嘅血橙蓉,亦减却肥腻感。
澳洲和牛他他 (Kobe Beef Tartare M6)
澳洲 Kobe?神户?和牛他他,呈粉红色,肉和脂肪粒比例刚好,肉质鲜嫩软腍,拌入爽脆又不辣嘅洋葱,是很好嘅嘅配搭。而香脆干身嘅 Cracker 除了用作点缀之下,餐厅负责人解释是用来减轻斋食和牛他他嘅腻滞感。
香煎鹅肝配黄梅酱多士 (Foie Gras with Apricot Jam, Baguette)
薄薄鹅肝轻煎至金黄色,与橙黄色嘅黄梅酱汁,份外相衬。鹅肝食落很嫩滑软腍,入口即溶,都唔错,如果可以厚身啲,香脆啲,就更合我口味。放底嘅多士同之前食嘅面包应该系同类,可能因为密度唔高,遇上鹅肝嘅湿润,加快咗变腍嘅速度。

白菌忌廉汤 (Cream of Mushroom)
平时钟意饮红汤多过白汤嘅我,因为见到另一个选择系西班牙蕃茄冷汤,于是就拣咗好似无咩特别嘅白菌忌廉汤。餐厅负责人介绍呢个忌廉汤系有三种质感嘅白菌嘅,有白菌蓉,有白菌粒,同埋有生鲜嘅白菌片。未饮已经闻到好香白菌味,汤面加了几滴香油,再饮就发觉其实呢个系白菌浓汤,啖啖汤都有白菌肉,不同质感嘅白菌,增加了层次感,真系好好饮,我想添饮呀!嘻嘻!
西班牙蕃茄冷汤 (Tomato Gazpacho with Grape, Berries)
由于老友食家唔食得菌类,所以系没有其他选择下,拣咗个冷汤。西班牙蕃茄冷汤比想像中浅色,加入忌廉嘅蕃茄汤,可以中和酸味。最特别系汤中加了新鲜提子和蓝莓点缀,而汤嘅温度不会过冷。

香煎带子风干火腿 (Scallop with Parma Ham)
哗!珍宝带子好大粒,略为轻煎,外面熟,入面生,鲜味十足,肉质很嫩,又不失弹牙,配上柔软咸香嘅风干火腿,真系好好味,好想食多几粒呀!
水果雪葩 (Sorbet of the day)
咁快食甜品?原来系传统嘅西餐,雪葩系安排系头盘同主菜之间,可以清一清味蕾。浅粉红色嘅雪葩,起初以为系我至爱嘅香桃。不过闻真啲,原来系蕃石榴。蕃石榴味香浓, 很清新。
法式油封鸭腿 (Confit de Canard)
今日好似食咗好多鸭咁,哈哈。鸭腿表面香脆,以提子,梨和红菜头伴碟,甚有心思。鸭腿经过腌制,肉质软腍,我哋好轻易就可以分开啲肉。鸭味很浓,唔知点解越食得多,咸味就越重。
海胆意大利饭 (Sea Urchin Risotto)
呢个主菜系要一日前预订,见到海胆两个字,真系好期待,因为海誊捞饭又真系几好味。海胆味甘,入口即溶,用来点缀,确是不错。意大利饭嘅酱汁不错,加上芝士,也不腻。意大利饭大大粒,比较硬身,真系好有嚼口,食完呢个饭,个咀都有啲攰。大厨解释系跟番传统嘅做法,提议可以略为调较一下,煮软一点点就可以,既有咬口,又可以迎合本地人嘅口味。

焗龙虾珊瑚蚌伴意大利云吞 (Lobster with Ravioli, Carol Mussels)
起初见到满布酱汁嘅龙虾钳时,谂住无咩肉食,因为我哋无工具拆肉,点知原来已经系拆咗出嚟,大厨真系细心。龙虾烹饪时间控制得好,肉质鲜嫩又爽口,配上酱汁,味道不错。唔知系咪因为要揾橙红色嘅食材已珊瑚蚌,配搭十分创新。不过在底嘅意大利云吞皮有点实,不够入味,有点失色。
是日甜品 (Dessert of the Day)
今日嘅甜品系法式杏仁饼,小碟上放著三种不同口味,再用朱古力酱写成餐厅嘅名称,卖相简单又不失心思。我嘅三款味道有士多啤梨,柠檬同绿茶,另外两位都有其他口味,例如咖啡,Cappuccino 等。法式杏仁饼比平时见到嘅厚身,中间嘅馅料比较多。士多啤梨味甜酸味较突出,啱晒我,柠檬味清新而不过浓,而绿茶味比较淡,令杏仁味食落特别浓,不太适合怕杏仁味嘅我。
特式花茶 (Special Flower Tea)
玫瑰花嘅香,绿茶嘅甘,蜜糖嘅甜,味道配搭得很好,是一杯不错嘅餐后饮品。

总括而言,食物和服务质素很不错,对于第一次食意大利私房菜餐厅嘅我,都感到有惊喜,亦都感受到餐厅负责人用心嘅一面。最后大厨出场,估唔到大厨咁年轻,好似学生哥,哈哈。
2013-02-26
用餐优惠
试食活动
  • 法国生蚝,澳洲和牛他他,白菌忌廉汤,香煎带子风干火腿