2023-03-13
如果有留意开,都应该发现我真系好钟意周围食海鲜,呢间铜锣湾蒸气海鲜系其中一间我好钟意嘅❤️餐厅间开晒一个个一人/二人空间,可以自己按自己嘅pace蒸海鲜,慢慢食,倾下计都ok!餐厅更加有唔同海鲜set拣,由$218起到$568左右~每个位旁边有清楚指示各款海鲜嘅蒸煮时间,唔怕overcook😆😆【八府巡按$388- 8️⃣款海鲜 】🔸三点刺身(北寄贝,甘虾,帆立贝)- 刺身几新鲜,特别钟意北寄贝,够鲜甜🔸 炸物(芝麻鸡翼,鸡软骨饺子各一)- 炸得够脆口得来,唔会好油腻- 鸡软骨饺子入面有爽口软骨,外皮薄脆,味道几好🔸 8款海鲜:白蚬、虾、鲜鱼片、鲍鱼、龙虾(半只)、元贝、时今海鲜、蛏子皇或蟹(半只)- 🐟鲜鱼片:以为呢个系最普通的,估唔到都有水准!蒸过后新鲜弹口- 🦞龙虾:超级弹口,肉质好鲜甜😍仲要有几香口嘅膏,真心高质- 🦐虾:同样新鲜,蒸嘅时候虾膏爆出来,一打开劲香- 时令海鲜系北寄贝,食落去满口都系海水味,肉质鲜甜有嚼劲- 🌟 白蚬 :粒粒都饱满肥美,入面鲜甜juicy海水味- 🌟鲍鱼:上碟后仍然系活著的,好新鲜。肉质甜香,好有嚼劲🔸 肉类:选了豚肉片,薄片猪肉肥瘦适中,满口猪肉香之余
【八府巡按$388- 8️⃣款海鲜 】
🔸三点刺身(北寄贝,甘虾,帆立贝)
- 刺身几新鲜,特别钟意北寄贝,够鲜甜
🔸 炸物(芝麻鸡翼,鸡软骨饺子各一)
- 炸得够脆口得来,唔会好油腻
- 鸡软骨饺子入面有爽口软骨,外皮薄脆,味道几好
🔸 8款海鲜:白蚬、虾、鲜鱼片、鲍鱼、龙虾(半只)、
元贝、时今海鲜、蛏子皇或蟹(半只)
- 🦐虾:同样新鲜,蒸嘅时候虾膏爆出来,一打开劲香
- 时令海鲜系北寄贝,食落去满口都系海水味,肉质鲜甜有嚼劲
- 🌟 白蚬 :粒粒都饱满肥美,入面鲜甜juicy海水味
- 🌟鲍鱼:上碟后仍然系活著的,好新鲜。肉质甜香,好有嚼劲
🔸 肉类:选了豚肉片,薄片猪肉肥瘦适中,满口猪肉香之余更吸收左蒸炉内嘅海鲜味,令肉质好鲜甜。
🔸 三宝丸(牛骨浓汁牛丸、姜汁皮蛋贡丸、
招牌墨鱼丸)
- 特别钟意姜汁皮蛋贡丸,入面满满姜汁加皮蛋口感,够香口
蒸气火锅可以选面/粥底,如果选面底,就要等店员来帮手蒸个汤底后渌~
【💰经济之选-九品芝麻$218 】
呢款都有三点刺身同炸物、肉类等,都有5款海鲜(白蚬、虾、鲍鱼、鲜鱼片、大蚬),系经济之选!🤩
都几钟意呢到嘅自在食海鲜体验,有机会再来~(lunchtime都有$128 蒸气海鲜lunch set)