2023-12-30
上环依间隐世美食,平时返工都谂住去试下,但每次都唔记得咗,今日专登去完AIA玩,再去试吓,然后一试就知道点解咁多人会食啦🤩🤩好味+人情味=味道越式香茅葱油猪扒煎蛋饭 $70推荐指数🗯️:🌟🌟🌟🌟🌟平时食葱油猪扒,除咗猪扒之外就冇其他配料,而这间竟然还放多咗一只煎蛋🙊🙊睇落似平时茶餐厅碟头饭咁,但千祈唔好俾佢的外表欺骗到,因为配埋他们特别调整的酱油,你就明白蛋汁加酱油加落个饭一齐食,系有几咁好食🤤🤤🤤咁当然主角葱油猪扒一样唔输蚀,不单止份量好多,食落肉质软淋,唔会太干身,本身调味都已经做得好好,香茅味都突出,另外配葱油一齐食的话,就会完全系另一种感觉😋炸鸡髀配泰式冬阴功河粉 $84推荐指数🗯️:🌟🌟🌟🌟🌟我一开始会想嚟依间餐厅的原因,就正正系依个大大只炸鸡脾🤩🤩外皮炸到香脆,一啖咬落去,发出的声音真系令人忍唔住一啖接一啖,而且就系外皮脆到咁脆,入面依旧保持到好juice 而冬阴功河粉同样高水准,食落就知唔系得个样,冬阴功味好浓,酸酸辣辣咁好开胃泰式炭烧猪肉串 推荐指数🗯️:🌟🌟🌟🌟🌟令我对炭烧猪肉串完全改观,食落有咬口,唔似猪扒咁淋身,质感比较似猪肉干,但冇咁干身;味道唔会太浓,带少少炭香味,
越式香茅葱油猪扒煎蛋饭 $70
炸鸡髀配泰式冬阴功河粉 $84
泰式炭烧猪肉串
推荐指数🗯️:🌟🌟🌟🌟🌟
令我对炭烧猪肉串完全改观,食落有咬口,唔似猪扒咁淋身,质感比较似猪肉干,但冇咁干身;味道唔会太浓,带少少炭香味,配搭沙嗲酱一齐食就会更加惹味
泰式奶茶 $12
推荐指数🗯️:🌟🌟🌟🌟🌟
味道上和在泰国当地饮的差唔多,都系好香的香料茶味,只不过这个相对上冇咁甜,因为要适合返香港人嘅口味,太甜反而有反效果
青柠檬梳打 $12
推荐指数🗯️:🌟🌟🌟🌟
气超多🤣🤣就算临尾食完晒嘢先饮,都仲系有好多气泡,不过我略嫌觉得青柠檬味偏淡,不过解腻非常好
✨整体来讲,如果谂唔到食咩菜的时候,绝对推荐你入去再慢慢谂,因为保证令你有惊喜
以上均是我个人观感,每个人嘅口味各有不同,所以末必同每个人嘅用餐感觉一样,如有不同,敬请见谅。