2024-10-15
餐厅位于尖沙咀天文台道附近,地舖门面朴实,沿楼梯落到下一层就别有洞天,每枱都附有一部电视机可以随意转台,睇波追剧都满足到,不过最重要嘅系主打嘅椰子鸡煲,即刻睇下有几好食!🌕招牌椰子鸡锅(半只鸡) $248大推‼️招牌椰子鸡煲完全不加一滴水,汤水非常清润香甜,绝对系食过返寻味❗️鸡煲嘅汤汁全部来自椰皇同椰青内嘅椰子水,加埋半只文昌鸡同椰子肉、马蹄等放入锅内,开火煮至大滚后再熄火焗五分钟即可食用。鸡肉嫩滑多汁,而且带有甜味,食晒全部鸡肉都唔会觉得腻;汤水由两个椰子一个椰皇煲制而成,味道有几香甜可想而知,几时饮都系咁系无得弹,秋冬天饮就更加滋润!🌖新鲜第一刀(新鲜猪肉片) $178猪肉片完全无猪膻味,薄薄一片只要轻灼几秒就食得,肉质都几嫩,而且唔肥腻,如果可以有得拣半份,食多啲其他野就更好。🌖手打四宝丸 $88四宝丸分别由虾滑、墨鱼滑、鲮鱼滑、牛滑制成,个人比较推荐前三者,用料实在入口弹牙,牛滑感觉就较为松散,偏向似山竹牛肉嘅口感,有喜好嘅可以唔叫拼盘直接叫单品,但如果人少嘅话拼盘都系不错嘅选择。🌖手包鲜虾云吞4粒 $44云吞可选八粒或者四粒,size 都几大,馅料嘅虾肉份量唔少,不过云吞皮就较
🌕招牌椰子鸡锅(半只鸡) $248
🌖新鲜第一刀(新鲜猪肉片) $178
🌖手打四宝丸 $88
🌖手包鲜虾云吞4粒 $44
云吞可选八粒或者四粒,size 都几大,馅料嘅虾肉份量唔少,不过云吞皮就较厚,可以厚啲先可以包得住咁多料😂。
🌖皇帝菜 $38
皇帝菜唔会太老,就算菜茎部份都唔会有渣。