接近大半年冇食过Omakase🥹呢排返工压力山大,决定揾个藉口同朋友去食好野!!😋朋友推介位于尖沙咀既【鮨石】🇯🇵餐厅既格局以传统日式设计为主,感觉简洁舒适🪵以浅木色为主调,配上柔和既灯光,感觉喺闹市之中揾到一种恬静既自然气息😌✨🪴可以令人放松心情🥰特别欣赏同感谢师傅既悉心准备同讲解每道食材❣️又会适时同我地倾计互动一下👥我地都乐在其中🥰✿ 神石 $1680 ✿❥ 前菜前菜分别有螺肉、日本明虾、海藻~螺肉好新鲜爽口,明虾充满鲜咸味🦐海藻系最后食,加左姜蓉,酸酸滑溜,非常开胃❤️❥ 刺身✧ 伊佐木:新鲜薄切,肉质白里透红,味道鲜甜,脂肪丰盈,可以卷起wasabi黎食😛✧ 北海道赤贝+粒贝:赤贝肉质爽厚柔韧,粒贝口感爽脆,越咬越清甜,两款贝类口感都好正🐚✧ 北海道鳕鱼白子:加左柚子醋,口感绵密,有d似海胆既口感,食落creamy!师傅话有养颜作用🥰好有新鲜感🤣❥ 西瓜渍配鱼肝第一次试呢个配搭,好特别😝鱼肝甜而滑😚配埋西瓜渍,两者味道都好抢,但又出奇地夹,味道浓而不腻👏🏻❥ 八爪鱼八爪鱼口感软腍又有鲜味,配埋清甜爽口既萝卜👍🏻❥ 天妇罗秋刀鱼秋刀鱼肉卷上紫苏叶同紫苏酱再炸,食落有外脆内软既口感,
接近大半年冇食过Omakase🥹
呢排返工压力山大,决定揾个藉口同朋友去食好野!!😋
朋友推介位于尖沙咀既【鮨石】🇯🇵
餐厅既格局以传统日式设计为主,感觉简洁舒适🪵

✿ 神石 $1680 ✿

❥ 前菜
前菜分别有螺肉、日本明虾、海藻~
螺肉好新鲜爽口,明虾充满鲜咸味🦐
海藻系最后食,加左姜蓉,酸酸滑溜,非常开胃❤️

刺身

❥ 西瓜渍配鱼肝
第一次试呢个配搭,好特别😝

❥ 八爪鱼
八爪鱼口感软腍又有鲜味,配埋清甜爽口既萝卜👍🏻

❥ 天妇罗秋刀鱼
秋刀鱼肉卷上紫苏叶同紫苏酱再炸,食落有外脆内软既口感,唔洗加任何调味已经好好食😚

❥ 香箱蟹烧卖
师傅话呢个系招牌✨✨
的确我又真系冇喺其他地方见过呢道菜🤭
食落真系好有惊喜!咬落口系满满既蟹肉碎🦀配上鱼子酱,口感大满足❤️

寿司
✧ 目仁奈:质感软韧,鱼味浓郁🧡
✧ 北海道帆立贝:肉身丰厚,口感柔软细腻🥰
✧ 九州金目鲷:呈淡粉色,鲜甜嫩滑!
✧ 关鲭鱼:肉质扎实、富有弹性,越咬味道越浓郁,味道鲜美,油脂感较重!
✧ 大拖罗:拖罗充满油脂香,入口即溶😍
✧ 吞拿鱼:肉质厚实,好肥美,食落充满鱼鲜味🐟
✧ 酱油渍中拖罗:吸收左酱油渍,食落充满咸鲜味,口感层次都好丰富👍🏻
✧ 北海道海胆:啖啖浅橙黄色既海胆,味道浓厚甘甜,回甘强,师傅话冇任何添加剂,够晒新鲜✨

❥ 面豉汤
味道鲜甜而浓郁,加入埋新鲜紫菜,令汤品更有风味!

❥ 红豆栗子大福
口感软糯Q弹,唔会太甜,为呢餐划上完满句号🫶🏼✨

2023-11-07