本人特别钟意食卤水食物,包括鸡髀鸡翼、猪大肠、卤水蛋等等,卤水嘅精髓在于卤水汁要够香浓,食物要煮得够入味。嚟到北角就去呢间一品卤水专门店,虽然佢舖头细细,但对正英皇道非常容易揾。门口嘅收银姐姐态度好亲切。睇住个餐牌有太多选择,谂咗一阵我拣咗卤水猪大肠、红肠、鸡蛋、鹅肝同鹅翼,厨师老板好好人,话送多几嚿豆腐俾我食,我梗系即刻讲多谢啦,成个餐盒放到满晒都系$100左右,非常抵食!可能系做开街坊生意,老板同啲客人都好熟络,记得晒啲熟客食咩,客人嚟到都好有亲切感。讲到食物,呢间嘅卤水汁真系非常香浓,未入到店已经闻到𠮶阵好香嘅卤水味,而且不论猪大肠定系鹅肝都完全吸收晒啲卤水汁,一啖咬落去除咗食到本身嘅肉味之外,里面嘅卤水汁渗出嚟,充满个口腔,其实唔使点汁都好好味。我个人最欣赏佢嘅卤水蛋同红肠,卤水蛋够入味,红肠够爽口,食完一块接一块。钟意食卤水嘅朋友,一定要你试一试!

钟意食卤水嘅朋友,一定要你试一试!
猪大肠
红肠
2024-06-27
5 分钟 (外卖自取)
猪大肠
红肠