2023-12-11
【沙田区】【大壹烧鹅】马鞍山不嬲有「美食沙漠」之称,但系近年发展迅速之余,因为呢个称号而出现嘅商机蜂拥而至,大家都好似想出手喺呢片土地上面分一杯羹咁。而呢排我都听咗好耐嘅消息,就系呢头开咗一间几好食嘅烧味餐厅,点都想去吓。呢日同同事细猪哥喺马鞍山想揾个地方坐低吹吓水,无啦啦就撩起咗呢条瘾。佢就大力推荐呢间啲烧腩仔,但系餐厅个名又唔系叫「大壹烧腩」,我就梗系想两样都食吓,下午茶 $48 嘅「双拼烧味粉面」似乎就满足到我嘅愿望喇。咁我就叫「烧腩烧鹅濑粉」,配烧鹅要加 $5 不过我觉得合理,贵价食材嘛。而味道上,又真系个烧腩仔系好好食,烧鹅就因为骨多过乜所以冇乜感觉,我个人都会同大家推荐佢哋个烧腩仔。跟餐饮品我饮「热杏仁霜」,都系咁。细猪哥都系食下午茶,佢食 $48 嘅「干炒牛河」配「热好立克」。佢食唔晒一份所以都有分啲畀我食,我食落都觉得唔错,以下午茶嘢嚟讲算炒得几好。呢餐 total 系 $101 嘅,细猪哥话一定要佢畀钱,佢讲到咁咯,我唯有 okay 啦。。。(地址:沙田马鞍山鞍诚街8号新港城3期N座地下7-9号舖)#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatf
(地址:沙田马鞍山鞍诚街8号新港城3期N座地下7-9号舖)
#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am沙田区 #沙田 #马鞍山 #大壹烧鹅 #茶餐厅 #双拼烧味粉面 #烧腩 #烧鹅 #干炒牛河 #好立克 #杏仁霜 #1am1186 #1ambackup