2021-06-27
朋友食过一次呢度嘅酥皮叉烧包一试难忘,仲话一定要去试下,今日去旺角都特登过黎黎朝圣。上网睇原来系人气食店,但好彩我地去嘅时间唔系繁忙时间唔使排队就食到。🍍酥皮叉烧包朋友推介必食!果然冇令我失望,上黎仲系暖粒粒,皮薄馅多,薄薄一层酥皮,有啲似墨西哥包,但唔会过甜,香甜带奶香。包身松软,啖啖叉烧馅,外脆内软,令人回味无穷🤤🦐晶莹鲜虾饺 $30大大只折折分明,馅料鲜虾弹牙有咬口,但饺皮怀疑蒸太耐淋晒,同埋都有啲厚,颇为失分。🍚土鱿马蹄肉饼饭 $27肉饼滑嫩,但份量真系颇少,食到下面啲饭已经冇晒肉饼送。鲜虾腐皮卷 $28炸腐皮方面,腐皮炸得刚刚好,咬落口唔会成啖油。馅料方面,每粒都有半只虾。唯一不足份量偏少,价钱过于进取。鲜虾烧卖王$29大大粒,猪肉鱼肉比例均匀。烧卖皮唔会过软,有杞子系面头画龙点睛都几有睇头。服务方面,楼面姐姐都几快手,10分钟之内就冲好茶落埋单,上点心速度都好快,密密食。4蚊一位茶钱真系难得地平!总体黎讲,酥皮叉烧包系添好运生招牌,其他点心就不过不失,但如果要等位黎讲我会选择外卖个酥皮叉烧包哈哈哈!
🍍酥皮叉烧包
🦐晶莹鲜虾饺 $30
🍚土鱿马蹄肉饼饭 $27
肉饼滑嫩,但份量真系颇少,食到下面啲饭已经冇晒肉饼送。
鲜虾腐皮卷 $28
鲜虾烧卖王$29