2024-11-06 153 浏览
二姑妈最钟意食鱼,今次同佢嚟到铜锣湾,就试吓呢间评分好高嘅「我要烤鱼」。「我要烤鱼」坐落百乐中心,成幢楼都有唔少餐厅,要突围而出,当然系有两度扳手!餐厅推介我哋试吓佢哋嘅「酸辣金汤酸菜烤鱼」有少少酸又唔会太辣,啱晒我呢啲唔食得太酸,同唔食得太辣嘅二姑妈(呢两条友好麻烦🤣)佢一共有两款鱼可以选择,分别系「鲈鱼」、「清江鱼」,二姑妈拣左「清江鱼」,贪佢啖啖肉同埋嫩口少骨!随锅附送6种配菜:大豆芽、豆卜、莲藕片、娃娃菜、莴笋片、金菇,店主提我哋唔使再另外加配菜先,反而可以试吓佢哋嘅招牌「啫啫系列」,听咗佢哋推荐,我就加咗「啫啫墨鱼滑入烤鱼」。加埋配菜既烤鱼,非常好大锅,两个人食一定够饱,「啫啫墨鱼滑入烤鱼」上到枱已经可以即刻食,经过厨房爆炒,啲味已经索晒入味,好快已经啪哂🤣见隔篱枱食串烧咁滋味,即刻叫返几串 — 孜然蒜蓉豆皮串、泰式猪颈肉、甜蜜烧菠萝🍍必试泰式猪颈肉,佢哋会跟一个佢哋得奖嘅泰式酱汁😋 最后以牛油蜜糖多士同桂花蜜四川冰粉,用作为一个ending的确系一个唔错嘅选择!嚟得呢度难免饮返两杯,但系酒量差差地嘅我哋,叫咗杯威士忌梳打,呢度啲师傅都愿意同我哋调较酒量👍最值得欣赏喺呢

酸辣金汤酸菜烤鱼

最值得欣赏喺呢度啲服务好helpful,主动换碟、加汤😀仲有好多细节位加哂分!

|烤鱼|
✦ 酸辣金汤酸菜烤鱼-清江鱼 $298
✦ 啫啫墨鱼滑 $78

|串烧|
✦ 泰式猪颈肉 $14@1(2串起)
✦ 孜然蒜蓉豆皮串 $12@1 (2串起)
✦ 甜蜜烧菠萝 $10@1 (2串起)

甜品
✦ 蜜糖牛油多士 $20