2024-05-04 227 浏览
四月份下半月几乎系病痛之中渡过,感冒过牙痛过,仲临时去左剥牙🦷 嚟到五月第一个礼拜,好返少少就嗱嗱临约朋友食吓饭🍴一上到去,即刻比Umi个全海景窗吸引住,可惜系夜晚,日光应该会更靓🌃不过香港个维港景一向吸引,呢个价钱叹到呢个景观,真系抵到烂😆今次就同朋友Share食,「炸软壳蟹咖喱蛋包意大利饭」率先上枱,未食先比个造型吸引住咗,软壳蟹两只蟹钳手拖手呈圆形,微微将蛋包饭分开,热气立即上升,意大利饭用上蘑菇、忌廉拌匀,铺上半熟蛋皮兼浓郁嘅咖喱汁,原以为忌廉拌意大利饭,伴上咖喱汁会不太夹,意外地好味👍西餐都有厨师发办😆抱住强大既好奇心下点餐,是日惊喜「黑松露忌廉汁烟三文鱼意粉」,如果喜欢黑松露既朋友一定唔会失望,我朋友形容黑松露忌廉超多,睇落份量唔多,但系绝对够食!另外再点左份「七味薯条松露酱」,我哋见到枱枱都点,后来先追加,完全冇后悔,即炸配上七味粉,少少辣,配左松露酱同茄汁🥹冇得弹!问店员,边款饮品最打卡able,推荐下点左「爆谷绿鸯」、「草莓酸奶」,原以为「绿」系美禄既禄,经过店员解释系绿茶既绿(人地英文都有写matcha coffee🤣)系抹茶加咖啡,2种口味撞出黎,意外地配合!如果

炸软壳蟹咖喱蛋包意大利饭

七味薯条松露酱

爆谷绿鸯
草莓酸

特浓朱古力蛋糕

如果2种甜品比我拣,我就较喜欢「特浓朱古力蛋糕」🍫 虽然佢只系加$48既精选甜品,但系朱古力TOP非常Creamy,蛋糕底湿润,唔会雪到硬哂上枱!
宇冶金时班戟

「宇冶金时班戟」,虽然唔系我杯茶,但系!钟意绿茶嘅朋友,必点!由顶层计起,足足有6层!雪糕糯米糍>大大球红豆雪糕>绿茶蛋糕>班戟> 红豆雪糕> 班戟,打卡超靓!

✣ 炸软壳蟹咖喱蛋包饭意大利饭 $158
+$48 自选饮品+ 精选甜品