龍亭

Lung Ting Teppanyaki
呢间佐敦嘅铁板烧入口神秘,招牌挂得好高,隐闭到唔会觉得呢到有一间餐厅😂不过墨绿色及金色嘅内里环境,配合昏暗灯光都几有气派~餐厅主打厨师发板嘅铁板烧套餐,亲民价就可以试到入门级套餐!晚餐$588包括沙律、海鲜、肉扒、炒饭、甜品,摆盘好似艺术品咁,超值呀😆// 点了两份入门厨师发板套餐 ($588) // *°◦.烟三文鱼沙律.◦°*格陵兰烟三文鱼鲜美带咸香,沙律菜以意大利黑醋、柚子醋调味,感觉好fresh又开胃,仲有粒龙珠果清新味蕾🥰 *°◦.铁板海鲜 (每套餐各二品).◦°*⟠ 南非孔雀鲍鱼配秘制蒜蓉酱鲍鱼拆壳原只上,食落爽口弹牙有鲜味,阵阵蒜蓉香冲击味蕾😋⟠ 扇贝配黑松露牛油扇贝好juicy🤩阵阵黑松露飘香,搭配牛油呢个组合无得输!⟠ 格陵兰带子配意大利黄瓜大大粒带子烧得好香😍铺上鱼子酱,顿时显得高贵,搭配下面嘅意大利黄瓜一齐食,口感清新、丰富层次感🤩⟠ 白鳝白鳝烧得香脆,啲鱼油味出哂嚟🤣口感软绵绵,沾七味粉一齐食带点辣仲好香口!特别一提,餐厅喺海鲜旁加入分子料理嘅元素 — 以蝶豆花打成海盐泡泡,将海鲜沾落去一齐食,可以提升鲜味,非常特别🥰*°◦.铁板肉类 - 澳洲牛柳粒.◦°*牛肉

// 点了两份入门厨师发板套餐 ($588) //
沙律

*°◦.烟三文鱼沙律.◦°*
铁板海鲜两品

*°◦.铁板海鲜 (每套餐各二品).◦°*
⟠ 南非孔雀鲍鱼配秘制蒜蓉酱
鲍鱼拆壳原只上,食落爽口弹牙有鲜味,阵阵蒜蓉香冲击味蕾😋
扇贝

⟠ 扇贝配黑松露牛油
扇贝好juicy🤩阵阵黑松露飘香,搭配牛油呢个组合无得输!
带子

⟠ 格陵兰带子配意大利黄瓜

⟠ 白鳝

澳洲牛柳粒

*°◦.铁板肉类 - 澳洲牛柳粒.◦°*
牛肉拣咗五成熟,口感软嫩但有点似七成熟,如果冇咁熟会更好🤣牛味几重,可自行搭配蒜片、手磨wasabi及竹炭盐食用~仲有粒好似mario蘑菇嘅樱桃萝卜解油腻,好可爱🥰
炒饭

*°◦.炒饭.◦°*
用料有鸡蛋、洋葱、甘笋、蒜蓉,中间有只弹牙嘅虾,食到唔少甘笋多了份健康感觉🤣炒得好有镬气,粒粒分明好有饭香,而且仲带焦脆口感😍
是日甜品

*°◦.是日甜品 - 柚子雪糕.◦°*
最后嘅甜品都好特别,表面有食用花做装饰,除咗雪糕入面食到粒粒柚子皮外,仲创新加咗第二道分子料理 — 爆珠红豆🫘口感好得意🤣整体感觉好fresh,清爽解油腻😍

// 另外散叫咗两款小食 //
鹅肝多士

*°◦.鹅肝多士 ($138).◦°*
呢到嘅鹅肝多士非常特别,鹅肝同多士之间涂满菠萝酱、手打柠檬忌廉,制造出冰火口感🤩几钟意呢个创新做法,菠萝酱中和鹅肝腻感,清新之余仲好夹!

*°◦.铁板焦糖多士 ($68).◦°*
再整多个甜品,多士煎得非常香脆,味道香甜好好味💗推荐!
美人梅酒

*°◦.月桂冠甘浓梅酒 (300ml) ($128).◦°*
浓郁梅果香气,几抵饮~

总结:价钱唔算贵,一场视觉与味觉双重享受嘅用餐体验
沙律
铁板海鲜两品