2021-04-22
@kan.teen唔知有无人好钟意泰国?我还好🤣因为我最爱系日本🇯🇵❤️而泰国菜我就几钟意😆因为酸酸辣辣、重口味、好多香料、好惹味🔥🔥我谂大家去泰国嘅话 你哋一定食过各式各样嘅水门鸡饭🍚香港呢间水门鸡饭店自立门户 已经有几间分店~.👅水门鸡饭 $62呢个价钱 呢个份量🤣唔称得上抵食🙈可能只碟都太大 所以反而显得个份量孤寒左 有「妹仔大过主人婆」嘅feel..好啦~睇埋我形容佢个味道啦👇🏻鸡肉都起晒骨 啖啖肉 重鸡味🐥肉质湿润唔干 有油脂感 但质地唔滑😹越咬越柴 鞋~个鸡饭就特别啲 味道有别于海南鸡姜黄饭🍚呢个鸡饭 闻落好香 食落蒜味浓🧄🌱见到有啲蒜皮系个饭入面。个饭系煮嘅过程有加鸡汤(我觉得唔多唔少有啲味精😆食完口干~啊仲有!个饭嘅灵魂 我觉得系个酱汁 食到有豉油、青柠🍋、辣椒🌶等 汁捞饭好食过就咁食🤫不过完全唔食得辣嘅人应该顶唔顺!附送埋胡椒冬瓜汤🍲胡椒味重到爆!.👅脆炸虾波 $38名乎其名🍤!好脆💥香口嘢永远都令人一口接一口🤩入面系虾胶黎的。配上 泰式辣酱 辣度比起市面上高少少.👅泰式奶茶 冻,跟lunch set唔使额外加钱橘红色🤎呢个Thai tea啱晒香港人口味 并非重甜😂而系
👅水门鸡饭 $62
好啦~睇埋我形容佢个味道啦👇🏻
附送埋胡椒冬瓜汤🍲胡椒味重到爆!
👅脆炸虾波 $38
👅泰式奶茶 冻,跟lunch set唔使额外加钱
橘红色🤎呢个Thai tea啱晒香港人口味 并非重甜😂而系微甜!茶浓 唔苦涩🍂质地好滑 唔会饮到有厚脷苔(会唔会形容得太仔细?😹
😇小分享😇✨✨💫
虽然我都几钟意食泰国嘢 但!我发现原来港式嘢先系我嘅真爱🥲比起水门鸡饭 海南鸡饭 泰式奶茶 我觉得港式烧味叉鸡饭 港式奶茶😂仲正。。死港女!
👄总结
想念泰国味道嘅不坊一试🇹🇭😇唔想念嘅话唔洗特登去~
———
📍水门鸡饭 (豉油街) (旺角)
旺角豉油街21C号地舖
#kanteen旺角 #kanteen泰国菜 #kanteen良心帮衬