2023-12-20
「黔」通常都只系喺成语「黔驴技穷」见过,「黔」字其实系贵州嘅意思。特别之处系以鼠尾草作香料,闻上去会有种独特嘅味道。而米线都比一般见到嘅粗身好多,滑溜又有韧劲。💡辣子鸡粉 $56 + 芒果沙冰 $15汤底冇味道,以猪骨熬制,简单天然。辣子鸡都系贵州出味菜式,浸汤食就系香港真系比较少见,不过因为用油炸过,唔会因浸汤冇味。芒果冰沙好大杯,俾朋友笑我冻冰冰都仲饮冰沙哈哈。💡鲍汁猪软骨粉 $60 + 冻柠茶 $10猪软骨好厚肉,炆到好软嫩,鲍汁好入味,浓味到食软骨位都唔会无味。叫咗小辣汤底,但鲍汁冇俾汤底抢走。💡麻辣鱿鱼 $50呢个真心大惊喜,上碟就知煮得几有心机,鱿好快缩水。而呢个状态系最弹牙同有味,配埋底下有调味过嘅辣汁,仲专登整稠身少少💡手打牛肉丸 $75手打牛肉丸又真系几劲,一咬落好弹牙,牛骚味又冇乜,唔知有冇人同我一样唔钟意平时牛丸个只骚味呢?
💡辣子鸡粉 $56 + 芒果沙冰 $15
💡鲍汁猪软骨粉 $60 + 冻柠茶 $10