2024-11-10
🎖️🌶️【 银庐1933 】 🌶️🎖️⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄呢日同闺蜜庆祝,想食得豪华d、特别d,拣咗一间川菜 fine dining🤗 唔单只系米芝莲一星餐厅🏆更系香港暂时唯一一间,认真够架势👍🏻唔讲唔知,集团喺四川拥有 8间餐厅,另有民宿、酒店等业务😲 系「大众点评黑珍珠一钻餐厅」💎 依家同「香港投资推广署」合作,以花椒为主题,将古法川菜以现代化方式呈现,令我同爱吃辣嘅闺蜜份外期待🤩餐厅设计以纯白色为主调,氛围高贵优雅,难怪咁多老板、明星都系座上客,系名副其实嘅「明星食府」⭐️⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄首先享用时令水果及welcome drink (桃味乳酪饮品)🍑 蜜瓜非常清甜,完全冇渣,口感好清爽🍈凉菜四宫格包括:胭脂萝卜、鲜椒鸡枞菌、灯影鱼片、酱香鸭舌 🍱 当中最特别系「灯影鱼片」,切得非常薄,放在灯光下更会透亮💡鱼片炸得香脆,红油味辣而不燥、香气醇和,系好有特色嘅前菜🐟前菜鱼子酱甜虾鸡牛汤冻用鸡牛汤熬制而成,制成啫喱状,非常清甜🤍 加入甜虾粒、成都泡菜粒,以及四川雅安鱼子酱10克(+$298),口感更加丰富😋汤蝴蝶花胶汤汤头熬足8小时,非常清润✨ 饮到一半
⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄
餐厅设计以纯白色为主调,氛围高贵优雅,难怪咁多老板、明星都系座上客,系名副其实嘅「明星食府」⭐️ ⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄
首先享用时令水果及welcome drink (桃味乳酪饮品)🍑 蜜瓜非常清甜,完全冇渣,口感好清爽🍈 凉菜四宫格
包括:胭脂萝卜、鲜椒鸡枞菌、灯影鱼片、酱香鸭舌 🍱 当中最特别系「灯影鱼片」,切得非常薄,放在灯光下更会透亮💡鱼片炸得香脆,红油味辣而不燥、香气醇和,系好有特色嘅前菜🐟 前菜
鱼子酱甜虾鸡牛汤冻
用鸡牛汤熬制而成,制成啫喱状,非常清甜🤍 加入甜虾粒、成都泡菜粒,以及四川雅安鱼子酱10克(+$298),口感更加丰富😋 汤
蝴蝶花胶汤
汤头熬足8小时,非常清润✨ 饮到一半仲可请店员帮忙加滴山椒精油💧生椒油系以50斤生椒制成嘅天然精油,有效提升汤嘅鲜味😚 主菜
宫保蜀南竹胎儿鹅肝
宫保酱系四川著名做法,辣中带甜,醋香味浓👍🏻 鹅肝比平时食到嘅更加软嫩,可以话系入口即化‼️ 大千干烧关东参
呢一碟灵感来自张大千家传菜,关东参肉质爽口弹牙,加入黑毛猪猪肉干,整体好惹味😋 甜蜜豆百合
用上云南甜蜜豆、甘肃九年野生大百合🪷前者口感有爆珠感觉,味道微甜🫛 后者清甜怡人,有少少似雪梨、莲藕「爽中带粉」的口感,用来清一清口腔内嘅味道,真系绝佳嘅安排💯 土罐贡椒乳鸽
用四川人喜庆时会用的土罐去烟熏乳鸽,加入好多花椒,口感特麻,完美融合广东(乳鸽)及四川元素!系从来都未试过嘅乳鸽口味🤩 青椒汁沸腾韩牛 呢个系全晚最辣嘅一道菜🌶️🌶️🌶️青椒汁之辣令人七窍生烟,非常刺激🔥 升级「宿仙谷石炙顶级韩牛」(+$150),牛肉软嫩非常,值! 主食
老盐菜煨饭
煨饭用砂锅炆煮,食嘅时候加入萝卜干,米饭粒粒分明🍚 餐后仲有椒茶饮,采用七年以上嘅花椒茶,有袪湿功效🫖 而且冇咖啡因,唔使担心瞓唔着🤭 甜品
怪味雪糕
取名「怪味」嘅雪糕,令人非常好奇🥴 其实佢主要系豆腐味,同时掺杂着隐隐约约嘅甜酸苦辣咸,食落真系劲得意,重点系低卡健康👍🏻🤍 糖果(马卡龙,杏仁薄脆,花椒朱古力)
超钟意呢件马卡龙,都加入咗花椒元素,甜腻中带轻微麻辣,味道层次丰富🤎食埋呢几件甜品,好饱好满足啊☺️ 基本菜单$1388,可以增值加上其他精选菜品
配:红/白葡萄酒,每杯$188🍷 ⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄
⋄
📍地址:银庐1933 (铜锣湾)
铜锣湾恩平道42号亨利中心20楼 ⋄
🔥更多同区美食👉🏻 ccrreami铜锣湾
⋄
#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hongkongfoodie #foodblogger #hkfoodbloggers #hkfoodies #相机食先 #openrice #香港美食 #hkinfluencer #foodiehk #香港探店 #米芝莲一星餐厅 #铜锣湾美食 #川菜finedining #银庐1933 @silvercottage1933