2023-10-31
【EL GORDO|墨西哥🇲🇽Remember Me】电影CoCo中提到「真正的死亡是世界上再没有一个人记得你。」(The real death is that no one in the world remembers you.)😭今次去到墨西哥餐厅,有好多💀骷髅骨头装饰,因为睇咗Coco, 对「亡灵节」加深咗认识,每年11月1及2日是亡灵节,10月30日开始庆祝活动,系一个让我哋怀念至亲好友嘅节日,一齐唱首🎤🎼「Remember Me」啦!食咗咩🌮Quesadilla墨西哥芝士馅饼我拣咗鸡肉,附送绿色牛油果酱和白色乳酪酱,趁热食几好味!..🌮Tacos 原来无想像中咁脆皮,但都好啱食。▫️Carnitas 炖猪肉-猪肉丝加入哈密瓜调味,唧几滴青柠汁,好香口。▫️Camarones海鲜-馅料以虾为主,加入乳酪酱调味,唧埋青柠汁感觉清新。..🌮烧猪皮Chicharon 本身谂住挑战卜卜脆热气天花板,点知到上枱时系墨西哥版嘅「脆皮烧腩仔」!猪皮占全碟嘅1/3,不过烧肉味道劲好食,少少咸香,皮脆,一啲都冇失望!..🌮特色Cocktails 🍹🔵Mexican Mule 蓝色好靓,初初饮比较淡口
食咗咩
🌮Quesadilla墨西哥芝士馅饼
我拣咗鸡肉,附送绿色牛油果酱和白色乳酪酱,趁热食几好味!
🌮Tacos
原来无想像中咁脆皮,但都好啱食。
🌮烧猪皮Chicharon
🌮特色Cocktails
🍹🔵Mexican Mule
蓝色好靓,初初饮比较淡口,边食嘢边饮又ok, 仲有啲解辣功效。
🍹🔴Mexican Libre
甜甜蜜蜜嘅感觉,仲有粒车厘子🍒。
🇲🇽EL GORDO Tacos & Grill Factory
📜湾仔骆克道37-39号得利楼地舖