2024-07-20 2737 浏览
最近去咗中环嘅Fireside,呢间餐厅以直火烹调出名,一踏入餐厅,就会被Butcher Room嘅氛围所吸引。里面陈列咗各式各样嘅熟成牛肉。你可以睇到唔同部位嘅牛肉,每块都经过精心拣选同埋熟成。 以下系我试过嘅几道菜:  Germany Simmental Cattle 120 Days Dry Age 8 Years Old Cow  呢道菜用咗Germany Simmental Cattle 8 岁既牛,经过120日干式熟成,肉质超嫩。经过炭火烧烤既肥膏同埋牛肉边位,带住满满既炭香味。每一啖都感受到牛肉嘅浓郁香气,经过120 day dry age熟成后,更加丰富味道,重要每食一啖都有满满既blue cheese味。Beef Tartare with MF Potatoes, Smoked Egg Yolk, Oscietra Caviar  牛肉他他配薯仔、烟熏蛋黄同鱼子酱,层次感好丰富。牛肉嘅鲜味同鱼子酱嘅咸香完美结合,再加上烟熏蛋黄嘅独特风味。  Carabinero" Scarlet Cardinal Prawn Flambadou 呢道菜用咗红虾,经过特殊嘅工具将火焰直

以下系我试过嘅几道菜:

2021 浏览

呢道菜用咗红虾,经过特殊嘅工具将火焰直接接触食材,令食物表面产生烧烤效果,带有独特嘅烧烤风味,虾肉鲜嫩多汁。红虾嘅虾头同虾膏非常鲜味,而且呢只西班牙红虾系我食过最出色既红虾,每一啖都感受到大海嘅鲜味。

总括嚟讲,Fireside每一道菜都充满惊喜,无论系食材选择定烹调技术都好高水准。餐厅环境都好舒服,开放式厨房设计可以近距离睇到厨师点煮,增添咗用餐乐趣。
2024-07-05
庆祝纪念