2023-03-25
难得放假同朋友食饭,想食d特别d,揾咗一间大家都未试过嘅国家菜~黎巴嫩菜🇱🇧位置系东涌世茂喜来登酒店,系东涌站旁有shuttle bus去都好方便。入到餐厅完全系比个环境吸引住,置身系外地一样,成个装潢充满异国风情,打咗一阵卡先睇menu,由于未试过食黎巴嫩菜,经理同我地介绍,最后大部分都拣咗经理介绍嘅菜式试下~🧆Mix Hummus Platter $180由左至右:Hummus / Hummus Shamender / Hummus Beiruti / Truffle Hummus头盘当然要试下传统黎巴嫩菜「鹰嘴豆泥」,由鹰嘴豆制成,可加入不同调味制成不同口味鹰嘴豆泥。咩都想试吓心态就拣咗混合鹰嘴豆泥拼盘,我同朋友都一致认同黑松露口味最好食!🍉Feta Watermelon Salad $128依款沙律好特别,大部分系西瓜,加上蕃茄同车厘茄,一片红当当,清甜西瓜加酸蕃茄再一口咸味菲达芝士,口感好fresh🦐Shrimp Fatteh $158食完2个冷盘头盘叫咗个热盘头盘试下,极度推介一定要叫!上枱时见到都觉得几特别,色彩缤纷咁~入口果刻系冲击咗我!Yoghurt sauce 系超
🧆Mix Hummus Platter $180
🍉Feta Watermelon Salad $128
🦐Shrimp Fatteh $158
食完2个冷盘头盘叫咗个热盘头盘试下,极度推介一定要叫!上枱时见到都觉得几特别,色彩缤纷咁~入口果刻系冲击咗我!Yoghurt sauce 系超好味,加上配料松子、红石榴、烤芝麻面包打造咸中带微酸味好开胃!大大只虾煎到爽 脆又香口,依个热盘令我对黎巴嫩菜加满分!
🐓Shish Tawook $198
用阿勒颇辣椒酱炭烤鸡肉串,鸡肉非常嫩滑,酱料层次丰富加上食落有微辣非常惹味,无论单食定夹烤饼都好滋味
🐟Samaka Harra $198
澳洲鱼块配搭特色蕃茄酱汁,鱼皮煎到金黄色脆脆,鱼肉嫩满,点上酸辣蕃茄酱又系好开胃,我发觉黎巴嫩菜好多都有蕃茄,食落健康又开胃~
🫐Blackcurrant & Mascarpone Cake $95
外型精致,味道系莓味蛋糕,酸酸甜甜,消滞一流
🍍Yakult Lemonade $88
多款益力多口味特饮,拣咗菠萝味,益力多+菠萝+柠檬特饮真系好好饮,又fresh又解渴
🥥Ain't Nuttin $88
椰奶+榛子味饮品,nut味浓郁再散发阵阵椰奶香,充满异国风情的特饮
Maison Du Mezze
📍地址:东涌怡东路9号香港东涌世茂喜来登酒店地下G10号舖