📍地址: 跑马地成和道29号地舖✿😋味道😋:3/5✿🏙️环境🏙️:3/5✿🤵🏻服务🤵🏻‍♂️:5/5✿👀卖相👀:4/5✿💰价位💰:4/5↠⏰时段:Dinner 18:00 ↞ ✦✧ 随住时代嘅转变,Fine Dining 都改变咗好多,Fine dining 可以叫做精致餐饮,著重于优雅环境、高素质美食、高级餐具、豪华排场、餐厅气氛以及服务员贴心服务细节等等。✧✦ 不过今时今日呢个时代,对于Fine Dining有好多唔同存在嘅意思,餐厅嘅型态都越嚟越多元化,根据多位当代名厨,都对Fine dining嘅定义有唔同嘅睇法,而且都冇一个标准嘅答案。☻以跑马地呢间「Le Grand Bleu」餐厅,标榜以新派法式Fine Dining,餐厅地点以比较远离市区位置,装修以怀旧古典风,而且餐厅地方算细,餐厅用开放式厨房设计,餐厅只有5张枱,只系接受预先订位,而且会分两个时段嘅晚餐,分别系六点同埋八点十五分;而且预订嘅时候亦都要用信用卡Hold $600 做Booking。🔆🔆🔆总结而言,如果对于Fine Dining嘅要求比较高,呢间Casual Fine Dining就未必适合你,我个人认为呢间餐
📍地址: 跑马地成和道29号地舖

✿😋味道😋:3/5
✿🏙️环境🏙️:3/5
✿🤵🏻服务🤵🏻‍♂️:5/5
✿👀卖相👀:4/5
✿💰价位💰:4/5

↠⏰时段:Dinner 18:00 ↞

🔆🔆🔆总结而言,如果对于Fine Dining嘅要求比较高,呢间Casual Fine Dining就未必适合你,我个人认为呢间餐厅未算喺一间高级嘅餐厅,一嚟我会比较介意Fine Dining会限时,而且真系会赶住要你走,所以用餐时间系几赶,而环境方面因为系以开放式厨房,所以用餐时候会有好劲嘅油烟味,而最重要嘅系虽然环境昏暗,但系好多蚊虫喺度飞嚟飞去,而且餐厅嘅格局唔系高级餐厅嘅style;不过服务态度都算几好,普遍店员都几细心同埋有亲切嘅服务态度;而食物质素方面,未至终好有一种深刻嘅感受,不过当然价钱就算喺正正常常,未至于酒店级嘅价钱,亦都唔算话真系好抵。🔆🔆🔆

🍴🇫🇷❝Premium Set❞ $880 +1

🍄🍲 ❀Morels Veloute de champignons
🍄🍲 ✿羊肚菌忌廉蘑菇汤

☞ 每一啖都食到好多蘑菇碎粒,令囗感层次好丰富,因为用咗好多蘑菇打碎同埋中式羊肚菌,而且好Creamy,食落有菇嘅鲜味。
羊肚菌忌廉蘑菇汤

🥖🍞 ❀Focaccia Bread

☞ 呢个面包佢系预你饮完个汤先上嘅,因为个面包配埋下一个菜式三文鱼刁草慕丝酱嚟一齐食系非常之夹,我个人认为呢个面包唔系话太特别。

Focaccia Bread

🇯🇵⚪️ ❀Japanese Scallop
(With Smoked Salmon Dill Mousse)
🇯🇵⚪️ ✿日本带子 伴 烟三文鱼刁草慕丝

☞ 带子都几新鲜,而且熟度都岩岩好,食落都嫩滑,而佢嘅酱喺用三文鱼打成慕丝,味道好浓郁,配埋三文鱼籽,但系就唔算好特别。

日本带子伴烟三文鱼刁草慕丝

⏲️🐚🔥❀Slow cooked fresh Abalone
(with Abalone liver sauce)
⏲️🐚🔥✿慢煮鲜鲍鱼 伴 鲍鱼肝酱

☞ 呢碟喺用咗南非嘅鲍鱼,本身鲍鱼嘅鲜甜味唔算好出,所以加埋佢哋嘅酱汁就好食啲,佢嘅酱汁好浓郁,系用咗肝、胆、昆布而成,而鲍鱼用咗慢煮方式,但系识落有少少韧,有啲overcooked🤔

慢煮鲜鲍鱼伴鲍鱼肝酱

🇫🇷🐄🥩❀France foie gras
Australia Black Angus tenderloin

🍊🍷Smoke Curing
(apple wood , cherrywood, pear wood)
(with orange vinegar cocktail sauce)

🇫🇷🐄🥩✿法国鹅肝 • 澳洲黑安格斯牛柳
烟熏制作(苹果木、樱桃木、梨木)
佯鲜橙醋酒汁

☞ 呢个牛柳系我最失望嘅一道菜,牛柳经苹果木嘅烟熏,牛柳质地唔算淋,但系就冇乜牛味,而佢冇做到外脆内软嘅感觉,可能佢style系咁;而鹅肝算煎到外脆内软,反而唔错。

法国鹅肝 • 澳洲黑安格斯牛柳

- - - - - - - - - - - - - - OR- - - - - - - - - - - - - -

🔥🐖❀Spanish Frenched Iberico pork rack
🍎🍑(With apple peach sour plum sauce)

🔥🐖✿西班牙伊比利亚黑毛猪鞍
🍎🍑伴苹果蜜桃话梅汁

☞ 而呢一道菜,反而佢哋话重点喺个酱汁,黑毛猪鞍以慢煮方式煮,肉质都算嫩滑,但唔多肉汁,但配佢主打嘅苹果蜜桃话梅汁,我个人又唔系太钟意。

西班牙伊比利亚黑毛猪鞍

🥘🍚❀Fusion risotto
(Caviar • Salmon roe • Braised Abalone)

🥘🍚✿新派意大利饭
(鱼籽酱 • 三文鱼子 • 烧汁鲍鱼)

☞ 反而呢个Risotto几好食,店员喺建议由左至右开始食起,即系由淡到浓味去食,而佢嘅摆盘用三个小碗,三个嘅酱汁都好creamy,而且饭粒软硬度岩岩好,口感湿润,而且鱼子酱同埋三文鱼子酱味道都好出,最后烧汁鲍鱼就好fusion。
新派意大利饭

🍎🍰❀Apple Crumble Cake
🍎🍰✿苹果金宝蛋糕

☞ 呢个Apple Crumble 摆盘就真心麻麻,食落唔错,苹果肉嘅馅都算多。

🧀🍰❀Pomelos Cheesecake
🧀🍰✿柚子芝士蛋糕

☞ 而呢个柚子芝士蛋糕,雪得好冻,食落都好fresh,而且芝士味都好香。

柚子芝士蛋糕

—————————————————————

🍾🥂🍷❝ All You Can Drink (ALcohol) ❞ + $168

🥂❀Sparkling Wine
Cornerstone Sperking France (Cote d'Or)

🍸❀White Wine
Ironstone Obsession Symphony
USA (California)

🍸❀White Wine
Milton Park Chardonnay
Australia

🍷❀Red Wine
Le Choix D'Edmond
France (Bordesux)

☞ 呢个喺以任饮嘅价钱任叫呢几款酒,其实都几抵,咁当然唔喺好靓嘅酒,但性价比好高,好小有Fine Dining会咁做。

Le Choix D'Edmond

羊肚菌忌廉蘑菇汤