2010-09-17
大约一星期前, 师傅约左师妹食晚饭, 而地点系喺天水围呢个乡下地方; 讲真呢个乡下地方真系冇咩野特别好食, 于是师傅又上黎呢度做下资料搜查, 无意间比师傅揾到呢间食店, 见好多人都话唔错, 加上又未试过, 喺师妹又唔反对嘅情况下就已呢间食店作为当晚嘅晚餐!去到食店大约晚上八点钟, 竟然非常多人喺度等位, 师傅照样攞张飞仔先, 心谂如果要等太耐就转场, 点知攞完飞望下又唔系等好多, 就索性行都唔行喺度等一阵, 结果唔使十五分钟就有枱! 入到食店分开户外同户内, 其实户外就即系坐商场, 户内系坐于餐厅里, 幸好师傅系坐喺户内, 否则师傅宁愿再等多几张!坐底后当然系睇下有咩想食, 师傅就鬼死咁肚饿, 见到每款食物都好鬼想食, 最后同师妹商量左一阵, 就得出以下嘅结果! 师傅先拣左个汤系意大利菜汤, 而师妹就拣左粟米忌廉汤, 仲有辣味鸡翼四只, 香辣肠四条, 牛油汉堡比萨同埋吞拿鱼辣汁意大利粉, 再每人加多十二蚊试下个饮品吧!落完单唔使等几耐就已经有得食, 第一道菜当然系汤啦, 意大利菜汤个卖相同餐牌里张相真系差好远, 感觉有如双睇前大家都会比张最正嘅相做招牌, 当见过真人后就会发觉唔系𠮶回事
落完单唔使等几耐就已经有得食, 第一道菜当然系汤啦, 意大利菜汤个卖相同餐牌里张相真系差好远, 感觉有如双睇前大家都会比张最正嘅相做招牌, 当见过真人后就会发觉唔系𠮶回事, 绝对有觉得比人揾笨, 所以师傅当下就绝对有被昆嘅感觉; 虽然样貌打左折扣, 但点都要试下, 入口发觉意大利菜汤嘅菜系腍都唔腍下, 入口系劲爽口, 连菜都煲得唔腍又似乎差左d, 而味道一般, 成个汤系绝对有惊喜, 惊喜程度系估唔到咁差! 至于粟米忌廉汤师傅亦有幸一试, 感觉都系普通, 但相比起菜汤就一定好好多!
辣味鸡翼香香脆脆, 仲辣辣地几惹味, 加上肉身松滑, 绝对唔韧, 整体真的不错; 香辣肠竟然伴左四条薯角, 香辣肠系铁板上, 呢个位师傅真系估佢唔到, 而肠仔真系几香口, 入口脆身不过略嫌多油, 而薯角就几干身, 成份香辣肠算过得去啦! 至于牛油汉堡比萨嘅汉堡香身, 薄饼就韧少少, 师傅就麻麻地; 最后系吞拿鱼辣汁意大利粉, 意大利粉本身够腍, 配上辣汁系绝对惹味, 可惜吞拿鱼都几腥, 影响左整体质素, 意粉好味过吞拿鱼多多声! 至于饮品吧系任饮, 有汽水, 咖啡, 浓茶等, 纵使食唔饱都可以饮饱!
总括黎讲食物质素一般, 环境光猛舒服, 服务态度合格, 而价钱就相宜, 食左咁多野都唔使百四,系几经济不过唔算抵食! 坦白讲咁嘅价钱去必胜客就一定唔得, 但相对地水准会高番唔少, 所以呢句话永远都啱听, 就系 “一分钱就一分货”! 笑脸比唔到但亦唔会喊, 不过再黎机会不大!