2019-11-18
星期日嘅铜锣湾糖街系印佣姐姐嘅聚脚地,所以𠮶度都开咗印尼餐厅,听讲仲非常地道。今日就带A姐去试下铜锣湾班兰叶印尼美食,食落同隔离枱倾计,原来佢哋系喺香港生活嘅印尼人,呢间餐厅有佢哋嘅家乡味道。巴东牛肉黄姜饭餐厅嘅所有饭类原本配白饭,可以加钱转椰浆饭、斑兰饭或黄姜饭。我哋拣咗黄姜饭,觉得同巴东牛肉系最夹。黄姜饭堆成尖塔型,卖相非常吸引,钟意佢姜味唔系特别龙,唔会抢咗主菜嘅味道。巴东牛肉味道香浓,酱汁浓郁,好香香料、蒜头、姜葱等味道,非常惹味,牛肉亦都煮得非常淋身,送饭一流。虎虾花胶汤粉皮特别欣赏虎虾同花胶汤粉皮分开上,唔会浸到淋晒。虎虾煎到金黄色,肉质弹牙,虾味浓郁。花胶汤热辣辣,仲有好大块花胶,汤底香浓,仲有少少黏口,非常足料,有丰富骨胶原,粉皮皮薄嫩滑,有啲似肠粉,同个花胶汤好夹,正!鸡肉沙爹串鸡肉外面烧到有少少焦,肉质嫩滑,肉汁丰富,配埋沙嗲酱,非常惹味。(记住Like同Share畀朋友)By A姐M佬 玩乐日记 www.aandmdiary.com
巴东牛肉黄姜饭
虎虾花胶汤粉皮
鸡肉沙爹串
(记住Like同Share畀朋友)