2024-11-11
今晚,我决定畀自己一个惊喜,试吓呢个498蚊嘅宫崎和牛海鲜十三品盛宴。坐低咗之后,我开始期待住接下来上枱嘅全部菜品。特制宫崎和牛他他配法包率先登场。生牛肉嘅嫩滑同法包嘅松脆形成有趣嘅对比,一啖咬落去脆脆的,每一口都可以咬到好多嘅牛肉碎。韩式海鲜煎饼嘅香味勾起咗我对首尔街头嘅回忆。煎饼外脆内软,海鲜嘅鲜甜同面糊嘅香味交织,令我想起喺韩国旅行𠮶阵食过嘅煎饼,味道一模一样,真系好正宗。迷你沙律清新爽口,中和了烤肉的油腻感。宫崎和牛薄切牛板腱配搭日本蛋,啲肉片切得好平均,佩服师傅嘅刀功。我谂返起同朋友围住个小锅嘅欢乐时光,𠮶时嘅我仲唔识得欣赏和牛嘅细腻,而家嘅我已经开始识得分辨和牛嘅等级。薄切牛脷芯嘅口感独特,盐蒽汁嘅简单调味令我觉得最纯粹嘅味道先至最动人。宫崎和牛上牛排肉质地细腻,入口即化,油花分布均匀,带来浓郁的牛肉香气和奶油般的口感。相比之下,澳洲和牛特上牛肩肉眼稍显结实,咀嚼时能感受到肉质的弹性,同时释放出丰富的肉汁。鹿儿岛豚五花肉肥瘦比例就比较刚好,煎烤后外层微焦,内里依然保持多汁。咬下去时,先是外层的酥脆,继而是肉质的软嫩,最后是油脂慢慢在口中化开。海老与帆立贝就海老结实弹牙,带有
海老与帆立贝就海老结实弹牙,带有鲜甜海味,帆立贝柔滑细嫩,甘美可口,两者口感互补。黑糖珍珠雪糕黑糖甜而不腻,珍珠Q弹有劲。深三菊清冽醇厚,入口清爽,随后释放细腻米香和淡雅果香。