2017-07-25 71 浏览
昨夜和男朋友吵得翻天覆地;今夜男朋友带我到居酒屋把酒谈心。一夜之间,可以天渊之别既,除咗感情,原来仲有味道。居酒屋位于一楼,位置相对隐蔽,似乎专为识食者而设。翻开门帘,灯光昏暗舒适,木和竹装修陈设更添柔和。日本酒同烧酒系满满嘅一版,可惜小女子仲未能够将心情平复,今夜都系饮返酒精度相对低生啤比较好。男朋友首先发板叫咗五种寿司卷物,包括三文鱼腩、海胆、八爪鱼,同赤鲷寿司。另外就系厨师推介卷物-带子三文鱼手卷。侍应同我地讲返佢哋今日系用日本海胆,因为近来货源唔系太靓,为咗确保质素佢哋今日改用左韩国海胆。海胆口感细滑,鲜甜又creamy,完全唔带腥味嘅海胆寿司都系第一次食,厨师真系冇拣错。三文鱼八爪鱼同赤鲷亦都非常新鲜,特别系八爪鱼,脆口不黏牙,正!把酒谈心当然少不得佐酒小吃啦,番薯天妇罗用咗日本嘅番薯,番薯香甜冇渣,炸得够脆又干身;鸡肉紫苏叶卷系侍应特别推介,鸡肉用紫苏叶包住,烧好之后上边仲加咗酸梅酱,鸡肉又香又滑,味道酸甜开胃,很好下酒。八爪鱼唐扬,由于八爪鱼相当新鲜,外层惹味之余,八爪鱼弹牙脆口又juicy,又系一道食唔停口嘅小菜。最后就系今日主角一夜干。香港可以食一夜干嘅居酒屋唔多,花

把酒谈心当然少不得佐酒小吃啦,

番薯天妇罗用咗日本嘅番薯,番薯香甜冇渣,炸得够脆又干身;

最后就系今日主角一夜干。香港可以食一夜干嘅居酒屋唔多,花月就系其中之一,今次一试嘅系花鱼一夜干。
去到日本居酒屋香港人通常只系识得叫鱼生同串烧等,其实一夜干系日本非常受欢迎。一夜干源自于北海道,将鱼去除内脏之后,放入盐水浸几十分钟,再吊起风干一晚。呢一种制法既可以为鱼肉增添咸香,亦保留鱼肉弹性,做出双重口感。

花鱼唔算好大条,但比想像中厚肉。风干过嘅鱼味道亦都浓缩左,适当嘅咸度冇掩盖过鱼嘅鲜味。鱼肉一梳一梳,口感烟靭有嚼头。

一口一夜干,一口清爽啤酒。一夜.干杯!