其实呢间餐厅喺铜锣湾嘅时候,我已经bookmark左一定要食,但喺𠮶阵唔知点解次次book唔到~想book嘅时候就发现,佢执左!😱原来佢搬左去西环🤣所以就同朋友去左🥰 ((要睇哂全部图了😆🌸麻辣冻的蚬 $118哗其实都已经好igable~砌到成朵花咁🤩 我自己系几钟意呢个dish~ 好香麻辣味😋但又唔会好辣~个汁调得好惹味🤤然后佢入面系有好多大大小小唔同size嘅蚬,又唔会有沙,做得最好嘅系啲蚬肉都好新鲜好入味🥰 除左蚬肉之外,仲有啲八爪鱼须须,质地都够爽口弹牙同埋都系好够味~🦞龙虾沾面 $188龙虾汁好香浓龙虾味而且好creamy~个汁又唔会太水,份量啱啱好系令到所有面条都挂满龙虾汁😚而佢个面都好特别,个质地好似油面但又唔会有好重碱水味~然后除咗有面头𠮶只龙虾之外,佢入面仲有一啲龙虾肉,啲龙虾肉肉质都好扎实而且好弹牙🥰仲有一啲猪肉丝,个味道同质感就系exactly carbonara入面𠮶啲烟肉丝咁,成个dish唔会得龙虾咁单调~🐮香煎鸭肝配封门牛柳 $278封门牛柳个表面虽然睇落好似煎得好干好㶶咁,但佢入面个生熟程度其实OK,食落入面都够juicy同埋都嫩滑,唔会太柴~同埋其实都重

🌸麻辣冻的蚬 $118
麻辣冻的蚬

🦞龙虾沾面 $188
龙虾沾面

🐮香煎鸭肝配封门牛柳 $278
香煎鸭肝配封门牛柳

封门牛柳个表面虽然睇落好似煎得好干好㶶咁,但佢入面个生熟程度其实OK,食落入面都够juicy同埋都嫩滑,唔会太柴~同埋其实都重牛味~然后佢个鸭肝劲香油香味🤩 而个油香味系令到下面啲薯蓉都沾满鸭肝味~明显比一般薯蓉更加惹味😋 薯蓉味道系属于比较raw𠮶种, 佢本身个薯仔好香甜,但又唔会有太重调味咁样,我觉得都好唔错🥰

🍄迷幻蘑菇 $98
迷幻蘑菇

呢个系我最期待嘅dish之一🤣主要就系一个烟熏雪糕😆 不过本身我以为入面系会有蛋糕🙈唔紧要啦呢个都好有惊喜🤩 菇菇上面红色嘅顶帽系类似士多啤梨同一啲莓味嘅雪芭,而佢个面头真系会有啲好似迷幻菇嘅烟熏味!😳((我冇食过真嘅迷幻菇但我觉得就系咁嘅味😆))最特别嘅系佢加左好少好少嘅辣椒粉落去,所以食食下会食到有少少辣味,几特别!
而下面就系芒果雪糕嚟嘅,相比上面奶味就重啲~ 下面就有啲朱古力饼碎同埋有啲菇型嘅莓干,同埋雪糕一齐食都几好食🤤

🍵抹茶白朱古力沙冰 $52
抹茶白朱古力沙冰

有少少似matcha latte~ 抹茶味都够香浓,同白朱古力味系5:5嘅balance~ 本来有少少惊白朱古力会好甜好heavy,但意外地又无呢样野发生㖞😳所以都几ok的~

呢度嘅嘢食真系好好食,而且环境真系好靓,靓到我𠮶日后悔冇着靓衫去… 因为佢个装修好vintage,而且两层高,真系好啱打卡~所以,就算无著靓靓去,我都打左一两张卡🤣 真心呢个真系成为左我must encore list度嘅第一位了~😍
2022-08-08
用餐时段