2018-10-14 384 浏览
星期五晚约左班老友去食饭,知道大围开左间中菜,又系大围地铁站隔离,虽然未食过,但有系大围住嘅老友话,𠮶间店好多人去饮茶食点心,时常都要排队,咁相信都应该都唔错,胆粗粗约埋一齐去试下。因为我自己收工收得迟,去到啲老友已经食紧啲前菜,佢哋话豉油王鱿鱼须好好食,不过...佢哋食晒啰。枱面上仲有啲海蜇、猪脚,海蜇就普普通通啦,但系猪脚真系几好味,值得一试。👍原来佢哋叫左好多嘢食,乳猪、叉烧即烧即食,正!豉油王炒面、薯仔牛柳粒、咕噜肉、粟米斑块、三杯鸡(加辣)、啫啫芥兰都有一定水准。👍👍不过,有几个𩠌真系值得推介:花蟹笼仔蒸饭,饭有蟹鲜味,而且饭软硬适中。干烧虾,非常野味,而且虾肉爽滑。黑松露炒什菇,完全估唔到,炒菇原来可以咁爽脆。炸鲜奶,真系无得顶!!超好食!!外面脆浆薄脆而不油,内𥚃软滑又有浓浓奶香,真系第一次食到咁好味嘅炸鲜奶!👍👍👍其实仲有好多嘢好想食,不过要等下次先可以再试,因为真系好饱!

不过,有几个𩠌真系值得推介:

花蟹笼仔蒸饭,饭有蟹鲜味,而且饭软硬适中。
干烧虾,非常野味,而且虾肉爽滑。
黑松露炒什菇,完全估唔到,炒菇原来可以咁爽脆。

豉油王炒面
干烧虾