2024-03-19
🔍鮨政 📍上环苏杭街105号地舖-----一系日本返黎就挂住日本嘅嘢食🥲,好彩香港系美食天堂,各国菜式云集,就算唔使飞都食到想食嘅嘢。近近地喺屋企附近揾咗呢一间成日都人流不绝嘅日式餐厅,里面有张可以望住寿司师傅整寿司嘅小吧台,亦有独立嘅餐桌,好似日式小酒馆咁,一入嚟就见到有日本食客,感觉成件事都好日本。🍣特上寿司拼盘 $480大吞拿鱼腩、中吞拿鱼腩、海胆、带子、三文鱼腩、金目鲷、牡丹虾、鳗鱼、油甘鱼腩、三文鱼籽、葱吞拿鱼腩细卷(6件)为咗想食海胆而叫咗最贵嘅一款拼盘,整体寿司质素都不错,海胆鲜甜无腥,拖罗油脂丰腴、鳗鱼幼嫩无骨,三文鱼籽咸香中带点鲜味,虽然其他Sushi都不错,不过最令我惊艳的则是牡丹虾,牡丹虾非常大只,虾身部分非常鲜甜,质地爽滑,虾头部分就可以自己拣唔同嘅做法,例如有炸虾头、煮汤或刺身。我地就拣选咗炸虾头,咬落非常香脆,成个虾头都可以食得,虾膏浓郁,高质。🍢除咗拼盘之外,仲试咗烧免治鸡肉($88)、软壳蟹手卷($50)、三文鱼牛油果卷($48)及茶碗蒸蛋($60)等等。烧免治鸡肉质感比较软身,酱汁浓厚;三文鱼牛油果卷口感软滑;茶碗蒸质感丝滑;个人最爱就系非常脆卜卜嘅软
📍上环苏杭街105号地舖
-----
一系日本返黎就挂住日本嘅嘢食🥲,好彩香港系美食天堂,各国菜式云集,就算唔使飞都食到想食嘅嘢。近近地喺屋企附近揾咗呢一间成日都人流不绝嘅日式餐厅,里面有张可以望住寿司师傅整寿司嘅小吧台,亦有独立嘅餐桌,好似日式小酒馆咁,一入嚟就见到有日本食客,感觉成件事都好日本。 🍣特上 寿司拼盘 $480
大吞拿鱼腩、中吞拿鱼腩、海胆、带子、三文鱼腩、金目鲷、牡丹虾、鳗鱼、油甘鱼腩、三文鱼籽、葱吞拿鱼腩细卷(6件) 为咗想食海胆而叫咗最贵嘅一款拼盘,整体 寿司质素都不错,海胆鲜甜无腥,拖罗油脂丰腴、鳗鱼幼嫩无骨,三文鱼籽咸香中带点鲜味,虽然其他Sushi都不错,不过最令我惊艳的则是牡丹虾,牡丹虾非常大只,虾身部分非常鲜甜,质地爽滑,虾头部分就可以自己拣唔同嘅做法,例如有炸虾头、煮汤或刺身。我地就拣选咗炸虾头,咬落非常香脆,成个虾头都可以食得,虾膏浓郁,高质。 🍢除咗拼盘之外,仲试咗烧免治鸡肉($88)、软壳蟹手卷($50)、三文鱼牛油果卷($48)及茶碗蒸蛋($60)等等。烧免治鸡肉质感比较软身,酱汁浓厚;三文鱼牛油果卷口感软滑;茶碗蒸质感丝滑;个人最爱就系非常脆卜卜嘅软壳蟹手卷,而且软壳蟹脆得黎亦有好多蟹膏,不错。 ⭐PS:赞好佢哋嘅社交平台可以送樱花饼🌸