2011-08-12 37 浏览
今日又系我地美食团一月一行动既日子了~~今日我地一行五人拣左泉章居, 因为今次同行友人比较喜欢中菜~~订左位, 所以唔洗等位, 今次系七楼度食, 环境都算大, 枱同枱之间都有些距离, 令外好似重有两, 三间VIP房, 另外地方都几整洁~~服务态度方面, 一贯老店的态度, 一定唔会好好, 但又唔差啰~~食物方面, 我地今日叫了冬瓜盅, 霸王鸡, 荔芋鸭, 翡翠抄班球, 梅菜扣肉, 京都肉排冬瓜盅 -- 都真系几大个, 都抵食, 但味道就一般, 最主要是因为本人觉得冬瓜盅是夏天消暑食物之一, 故此一定要有一种俾人"清" "凉"的感觉, 但这一个却没有, 可能是用了太多肉去煲的关系吧~~令到这个汤的味道变系很有肉味, 但相对也感觉是"浊"了点, 唔够"清"~~霸王鸡 -- 普普通通, 唔太特别, 有鸡味但唔浓, 不算太滑但唔系唔滑, 唔算"un"但又好像老了点, ok啦~~荔芋鸭 -- 这个一流, 好好味, 因在每一件荔芋鸭中也有一片鸭肉和芋茸, 鸭肉唔"un", 而且鸭肉的香味和芋茸配合得很好, 除了唔会盖过对方之外, 还能为双方提升味道, 芋有鸭香, 鸭有芋香, 两者相得益彰, 加上表皮
今日又系我地美食团一月一行动既日子了~~

普普通通的冬瓜盅
毫无惊喜的霸王鸡
荔芋鸭 -- 这个一流, 好好味, 因在每一件荔芋鸭中也有一片鸭肉和芋茸, 鸭肉唔"un", 而且鸭肉的香味和芋茸配合得很好, 除了唔会盖过对方之外, 还能为双方提升味道, 芋有鸭香, 鸭有芋香, 两者相得益彰, 加上表皮是炸过的, 加上酥脆的口感, 一流~~
超正荔芋鸭
翡翠炒班球 -- 一般的酒楼菜式, 西兰花冇特别, 班球就几新鲜, 肉质结实, 但鱼味不足~~不过在多味𩠌也算浓味之下, 有一道菜清一清也叫做蛮不错啦~~
清清的翡翠炒班球
梅菜扣肉 -- 令外一个一流之作, 好好食, 扣肉整够淋同入味, 而表层肥的部份当你食左后却感觉不油腻, 低下的梅菜很咸, 但用来捞饭就一流~~
好正的梅菜扣肉
京都肉排 -- 虽然这个的汁几好味, 而肉排也够淋和肉味, 但俾人感觉好像是两种分开的东西, 汁还汁, 肉排还肉排, 两者的配合度不足~~
大大旧骨的京都肉排
甜品 -- 南瓜西米露, 果然是送的, 因为如果唔系的话相信冇人看饮~~味道好像饮水但有阵阵的南瓜味, 很怪~~
好似水的南瓜西米露
这间铺会否再来??答案是: 当然会啦~~首先抵食是一个原因, 令外荔芋鸭和梅菜扣肉真的很好味, 最后这店的其他菜式也不算差, 故此还会有再试的道理~~
2011-07-27
好正的梅菜扣肉