2021-02-24
晚市重开的第一餐,好多嘢都想食,煲仔饭、沙牛面⋯⋯之前睇「沙嗲牛肉面关注组」,有几多人推介过「光荣冰室」,咁啱佢又有煲仔饭,加上呢度唔驶嘟安心码,填资料就得,所以就敲定目的地。坐低好快就点左餐,不过想要的咸鱼肉饼饭因为卖晒肉饼(只系8点左右),而改食豉汁排骨。先来的系常餐($45),有牛油多士、火腿煎双蛋、叉烧汤意粉同饮品,我转左沙嗲牛肉同要丁面(免费转)。沙嗲牛肉分量都唔少,有差不多十块,好腍,只系一两块有啲筋,沙嗲都好浓郁,少少甜,如果辣辣地会好啲,花生味都有少少。丁面唔驶多讲一定好食,不过因为个汤浓味掩盖左沙嗲香,下次应该叫普通面试真啲。至于个煎蛋虽然有㶶边,但都系太干。煲仔饭落单后要差不多等半个钟先上枱,豉汁排骨煲仔饭($68)大概有十旧排骨,有豉汁香但唔咸,排骨亦唔会干柴,另加腊肠($15),油润下饭。甜豉油唔错,饭焦香脆,㶶度刚好。坐低咁耐,不断听到好多嘢售罄,除左我个肉饼冇,食客A叫叉烧蛋饭,侍应「叉烧卖晒㖞」;B叫葱油鸡扒饭,「鸡扒卖晒」;C叫橙茶,「卖晒喇」,好似听紧麦兜同伙记对话咁。所以有心食的最好都系早点来。