话说我地远征大埔,唔少得食下大埔名物—猪扒面!我之前食过一次世记,今次屋企人话食冬记,因为第二小队食世记,所以我一次食晒两间,原来系有分别㗎!因为不喜欢猪扒以外既选择,所以只拣单拼猪扒,份量好大!几乎有两块,而东记的双拼猪扒只有一块,当然雪菜炸菜的份量都好多,不是apple to apple的比较!猪扒脆而不干,内有肉汁,腌得刚好,好味。粗面太淋,有啲霉既感觉。*总结*猪扒:世记胜 东记及世记同样炸得脆口,但世记的猪扒内里较有肉汁,味道又ok。当然唔可以同日式吉列猪扒比,唔好幻想会有好香猪味,脆口有肉汁已经好好,性价比高。面:打和两店的粗面都煮得太淋,食落口一旧旧粉咁,食幼面应该会好啲!鸡翼:食鸡翼就去东记都唔会差。笔者喺世记无叫鸡翼,不能对比。但冬记记的鸡翼是ok的。

猪扒脆而不干,内有肉汁,腌得刚好,好味。

粗面太淋,有啲霉既感觉。

*总结*
猪扒:世记胜

面:打和
两店的粗面都煮得太淋,食落口一旧旧粉咁,食幼面应该会好啲!