2024-09-24
今年生日,去咗炑庆祝。炑主打日式传统割烹,一个套餐既可以食到寿喜烧,又可以食天妇罗,啱晒钟意样样都试试嘅我!餐厅系木系装修,古典优雅,氛围舒适。入面全部都系吧台座位,可以近距离欣赏到师傅制作每一道料理嘅手艺。【前菜3品】北海道白粟米/静冈陈皮水果茄/石川县金丝瓜北海道白粟米好清甜,口感爽脆。金丝瓜切成丝,加咗一小片指天椒,清新之余又带少许辣劲,刺激味蕾。串茄新鲜香甜。【北海道濑尿虾蒸蛋】茶碗蒸好嫩滑,蛋香浓郁,濑尿虾口感弹牙,刨上柚子皮,更加带出鲜味。之后就系天妇罗环节啦!除咗有常见嘅天妇罗汁配萝卜蓉,仲有自家制梅萝卜蓉,梅味香浓,解腻一流!【天妇罗季节海鲜3品】天妇罗炸浆全部都好薄脆,轻盈唔油腻。北海道草虾外脆内弹牙,鲜味十足!虾头劲酥脆,加少少柚子盐更有提鲜效果。江之岛白鱼用紫苏叶包住再炸,口感丰富之余仲有淡淡紫苏叶独有嘅芳香。沙姜蚝脆卜卜嘅紫菜包住炸沙姜蚝,淋上姜蓉汁,外脆内软,多重口感。【日本野菜2品】爱知县无花果天妇罗好好食!炸得香脆,内里清甜,充满果香。熊本县赤茄子日本蔬果特别好食,味道好浓!然后就系【寿喜烧】环节啦!呢度供应十胜和牛,师傅好贴心咁安排我哋依次由西冷、肉眼、
【前菜3品】北海道白粟米/静冈陈皮水果茄/石川县金丝瓜
【北海道濑尿虾蒸蛋】
【天妇罗季节海鲜3品】
天妇罗炸浆全部都好薄脆,轻盈唔油腻。
北海道草虾
江之岛白鱼
用紫苏叶包住再炸,口感丰富之余仲有淡淡紫苏叶独有嘅芳香。
沙姜蚝
脆卜卜嘅紫菜包住炸沙姜蚝,淋上姜蓉汁,外脆内软,多重口感。
【日本野菜2品】
爱知县无花果天妇罗
好好食!炸得香脆,内里清甜,充满果香。
熊本县赤茄子
日本蔬果特别好食,味道好浓!
然后就系【寿喜烧】环节啦!
呢度供应十胜和牛,师傅好贴心咁安排我哋依次由西冷、肉眼、肩肉,淡味到浓味咁品尝。我哋要3成熟,和牛油脂丰富,口感鲜嫩,入口即溶,系幸福嘅感觉!
另外仲有【日本野菜5品】--绢豆腐、冬菇、甘笋花、淡路岛洋葱、葛粉丝。配搭牛骨熬制嘅寿喜烧汤底,浓郁惹味!
【北海道白米饭】
【大蚬清汤】
海鲜味浓
最后以软糯烟靱嘅【黑糖蕨饼】作结,太美好啦!