2023-03-03
自己从来未试过食OMAKASE,可能一向觉得性价比唔高,质素高嘅太贵😅,唔贵嘅又惊唔好食😂。一个成日食OMAKASE嘅同事(.....😶)介绍我去试一间唔太贵,但性价比好高嘅餐厅----山YAMA餐厅以山林⛰️为主题,装修以和风木糸为主,一入到去感觉好舒服🤗,阳光☀️经落地玻璃照入室内,就更加有一种充满大自然气息嘅感觉☺️。(餐厅外面仲有一个露台,可以望到整个马场🐎,景色一流😍。)唔单止装修有主题,餐厅连OMAKASE都以食物分类为主题,午餐时间餐厅Menu📔有4️⃣款可以选择,分别系风🌬、云☁️、水🌊和山⛰️,价钱由$368至$788不等,我今次就试咗「山」😋山Yama(鱼/ 海の幸/蟹 ) $788先付毛蟹柚子酢 蟹肉🦀非常新鲜,蟹膏混和蟹肉丝再配上青柚子非常醒胃😋,作为开胃前菜,当之无愧😍。日本产蚝雪见啫喱日本蚝🦪非常肥美大只😍,上面放上青柠啫喱,非常开胃😋。造里鲔腹三点一上枱干冰效果已经非常吸睛🫢,师傅已经顺序摆放了赤身、中拖罗和大拖罗,叫我由外至内跟著食就可以💕。赤身鱼味香浓,萝卜蓉提升了鲔鱼的口感🤗。中拖罗鱼油脂非常甘香🥰,大拖罗入口即溶🤤,师傅话已经系大拖罗嘅表面切多几刀🔪,切开根位
山Yama(鱼/ 海の幸/蟹 ) $788
先付
毛蟹柚子酢
日本产蚝雪见啫喱
日本蚝🦪非常肥美大只😍,上面放上青柠啫喱,非常开胃😋。
造里
鲔腹三点
一上枱干冰效果已经非常吸睛🫢,师傅已经顺序摆放了赤身、中拖罗和大拖罗,叫我由外至内跟著食就可以💕。赤身鱼味香浓,萝卜蓉提升了鲔鱼的口感🤗。中拖罗鱼油脂非常甘香🥰,大拖罗入口即溶🤤,师傅话已经系大拖罗嘅表面切多几刀🔪,切开根位,唔怪得呢件大拖罗食落无咩根啦😋。
蒸物
帆立贝真薯茶碗蒸
上层带子烧得刚刚好,柚子玻璃芡汁混和蟹肉丝🦀有助提升口感,下层蛋香🥚绵滑,非常好味😋。
强肴
烧虎虾配海胆忌廉汁伴米通
自家制米通香甜松脆,海胆忌廉汁非常惹味☺️,虾肉🦐爽口弹牙,如果连埋红椒丝🌶一齐食,口感更好😋。
寿司(8贯1小卷)
1.真鲷 - 口感弹牙,味道较淡,所以师傅系上面加咗少量豉油提味,真鲷上面有渍过的鱼肝🫀,配上少量辣椒🌶,口感非常丰富🥰。
2.间八 - 口感一流☺️,味道比真鲷还要淡,所以师傅今次用重少少味嘅鼓油加强味道😍。
3.深海池鱼 - 鱼油非常丰富,完全没有一般池鱼嘅腥味,好好味😋。
4.鲛鲽 - 肉质烟韧,上面加咗少部分火炙🔥过的鲛鲽鱼肉,享受著双重口感😍。
5.活带子 - 比一般带子烟韧,师傅在上面加咗1至2滴青柠汁🍋,令鲜味更加提升😋。
6.金目鲷 - 味道鲜甜,油脂丰富,鱼皮略略烧过🔥,加强了口感层次,最后那一点点柚子渍🍊,更加有画龙点睛之效🥰。
7.甜虾 - 甜虾🦐大大只非常鲜甜,上面放咗牡丹虾🦐嘅虾膏加强鲜味,师傅话唔放甜虾虾膏,系因为甜虾虾膏无咩味🥰。
8.𫚕鱼 - 本身从未试过这种被誉为日本料理中顶级嘅食材😆,一试之下果然口感肥嫩,味道浓郁😋。师傅话今次食嘅位置系背部,油花已经无咁多,如果系腩位,绝对唔比拖罗逊色😍。
小卷 - 今次师傅用咗北海道根室海胆代替咗小卷(多谢师傅~😍)。海胆鲜甜味浓郁,带少少甘味,味道非常creamy,入口即融,非常好味😋。
味噌汁
面豉汤味好浓郁,加入昆布和🧅洋葱令味道更加之好😋。
甘味
和风鲜果雪糕拿破仑
师傅话餐厅嘅拿破仑系瑞士一个比赛中得到冠军🏆。上下两层酥皮够薄够脆😍,中间柚子味雪葩,酸中带甜,又冰冻🥰,上面就放咗非常甜嘅日本士多啤梨😋。3️⃣种口感各自各精彩,但同时又唔会互相抢走大家嘅味道,不愧为冠军作品🎖,这个拿破仑真系好好味😋。
总括而言,食材非常新鲜,服务十分贴心,另外餐厅不论装修、设计、布局甚至餐具都风格一致⛰️,完全让客人有一种身处于大自然🏞嘅感觉。
最后要多谢「阿勇」师傅,多谢佢当日用心嘅制作和详细嘅解说🥰,让我有一次高质素嘅OMAKASE体验😊。
食🦆指数:🔟/🔟