2024-07-30
今日入大澳一日游,探一探中华白海豚,天色已入黑就系东涌附近食晚饭。上OP一搜,揾到呢间#花椒八角 ,系价格比东涌商场内确为亲民,而且位于缆车站旁边,离地铁只有十分钟步程左右。餐厅座位好阔落,亦布置成充满旧香港特色,而另一面更可望到缆车行驶,附近仲个公园食完饭后可行一阵。生磨香汁炖白肺汤 $98乳白色的汤,内里有猪肺、鸡脚、猪肉等,猪肺洗得好干净,入口鲜嫩软淋,一啲异味都冇!椒盐茶树菇 $88呢个煮法较为少见,椒盐调味适中,唔会太油太咸,可以叫杯生啤黎小酌一下。川味肉崧炒饭 $98(小辣)一大碟炒饭,超香!虽属于小辣,但辣椒份量都唔算少,炒得好干身又带点油味,粒粒分明!鱼汤浸时蔬 $88奶白色嘅鱼汤,胡淑味几浓郁,系口腔内几爽口。而时蔬为娃娃菜,清甜润喉。四川烟熏樟茶鸭(半只)$156烤焗上枱,烟熏味甚香,口感微微焦脆,骨架更为有香脆,鸭肉脂肪较少,味道一流!总体而言,菜色水准一流。口味浓淡适中,位置又可远离人群、游客,有隐世秘密餐厅嘅感觉。
生磨香汁炖白肺汤 $98
椒盐茶树菇 $88
川味肉崧炒饭 $98(小辣)
鱼汤浸时蔬 $88
四川烟熏樟茶鸭(半只)$156