2019-01-13
今次真系一次好差既体验,先系入座!Book左6:30,我地6点钟左右就到左,佢都可以安排我地入座,但就叫左个侍应带我地出门口,去左转角既分舖度坐,(但系间舖明明仲有好多位),都唔紧要,入左另一间舖之后竟然带我地去到最入个杂物房度坐,好焗,一阵味,同样地出面都系有位🤷🏻♀️,点解要带我地去最入杂物房度坐?我地当然唔肯啦,咁个侍应就帮我地转过个位置上菜既时候发现全部都系出面拎入黎,即系代表呢度系冇厨房,所有野食都系系隔离舖整完拎过黎,出面系马路,人多车多,食物大部份都冇盖cover住就拎过黎,感觉真系唔太良好!杯沙冰有故事㗎,话说我哋起初叫咗粒粒菠萝冰,杯菠萝冰嚟到溶左好多,𠮶侍应见到个上面冇菠萝粒,之后即刻叫人收走换过杯,但系嚟到唔好以为好多菠萝,得个两小粒,粒粒芒果冰都系得几粒好细既芒果系面,同我预期中既粒粒真系相差得远,唔讲粒粒,讲味道,味道偏啖,冇乜菠萝同芒果味,个甜味完全系糖水,幸好佢冇整到太甜,不过我真系情愿饮其他野生虾刺身,味道同其他泰国舖既一样,冇乜分别,唔系特别鲜甜凤爪整得都几入味,偏辣!味道Ok! 凤爪份量唔太多,配菜好多😂咸鱼粒炒椰菜苗,说好的咸鱼呢?食左一半先见到d
粒粒菠萝/芒果沙冰
泰式生虾刺身
生虾刺身,味道同其他泰国舖既一样,冇乜分别,唔系特别鲜甜
泰式酸辣凤爪
泰式咸鱼炒椰菜苗
咸鱼粒炒椰菜苗,说好的咸鱼呢?食左一半先见到d咸鱼粒,如果d菜就咁食就冇乜味,加埋d咸鱼同埋蒜蓉就好食好多
香叶辣椒鸡肉炒河
炒得冇获气,炒得偏湿,冇香叶味,好普通既一碟炒河粉,𩠌菜好少,d鸡肉唔好食,一阵味,真心觉得茶餐厅炒河粉可能仲好食!
秘制老水猪手煲
卤水猪手炆得好腍,不过就皮还皮,肉还肉,食唔到卤水味,只系觉得食紧一旧好普通嘅猪肉
脆炸芝士虾丸
见到其他枱叫芝士虾丸,望落去大大粒,好似几好味咁,但只系虚有其表,成粒虾丸好油,虾胶冇虾味,粒丸一d都唔弹牙,芝士偏咸,平时酒楼摆酒果d仲好食😢
泰式蒜蓉包
呢个蒜蓉包可以话系成餐饭最好食嘅𩠌菜,法包烘到好脆,牛油味好香,蒜味就少啲
冬荫公汤
冬阴公汤入面有两只虾且埋杂菇,个汤除咗冬阴公应该有嘅酸味,我食唔到有其他香料嘅味道,个汤唔算太辣,味道普普通通
泰皇咖哩法包软壳蟹
个咖喱包(真系得个包好食)系第二好食嘅嘢,个咖喱汁好有椰香味,个包点埋咖哩汁好好味,但系个包烘得唔够,有d扣分,另外软壳蟹系冻嘅,仲好油,浪费左个软壳蟹
蒜香胡椒炸墨鱼咀
胡椒墨鱼咀?完全冇胡椒味,仲要唔热,只系好微好微既暖,食落唔脆,如果净系食墨鱼咀系完全冇味,淡如水,一定要连埋d炸蒜食先有味,但个炸蒜系做得几好嘅
由于今日间餐厅个电脑坏咗,上菜系一片混乱,有啲嘢食等左好耐都唔黎,上菜完全冇次序,个侍应(貌似高级少少)佢好努力喺度追单,但系佢全餐饭就听到佢不停大声咁讲野,好似去咗街市咁,好嘈,令到全家食得好唔舒服,仲要一食完就叫我地埋单,其实本身我地唔需要食咁耐架,系等你d𩠌咋,唔好觉得我地霸住你张枱!埋单差唔多$1500,每人平均$300,𩠌菜份量偏少,收得呢个价钱贵左少少!