2023-08-24
#搞串个pantry香港人🇭🇰成日都食 #异国菜 🌍,如果食厌咗 #东亚菜 ⛩️或者 #欧洲菜 🏰,其实仲可以拣 #印度菜 🇮🇳。今次我哋嚟到 #佐敦 #大角咀 附近一间街坊印度餐厅🥘,呢度都系印度人主理👨🏽,舖头家私用嘅布料好有异国风情🛋️。我哋嗌咗🔴牛油咖喱鸡($89)、🔵鸡件肉卷($80)、🟤酪浆($38)、同埋🟡芒果拉西($40)。牛油咖喱鸡🌟🌟肉🥩份量好多,件件都好大嚿,而且无骨🍖又无薯仔🥔,好足料!不过酱汁嘅味道同其他印度菜嘅牛油咖喱鸡唔同🤨,今次食唔出牛油味,反而好重蕃茄🍅嘅甜味,似辣蕃茄酱🌶️,都几好食。印度薄饼🫓口感烟韧,几好食,好啱配埋一齐食😋。鸡件肉卷🌟🌟🌟望落生菜🥬嘅份量多过肉🐔好多,不过食落都有肉味,而且酸忌廉洋葱酱🧅好出色、好好食🤤,加埋生菜蕃茄嘅清爽都唔错。不过鸡肉肉质好老😣,如果多啲肉汁、油脂感、或者烤肉味,会更加好。芒果拉西🌟🌟🌟即系芒果奶昔,除咗芒果味🥭,同埋乳酪味🥛,仲有菠萝嘅酸味🍍,而且质地好杰,口感同味道都好浓郁😋,钟意乳酪会觉得呢个好正😆!而且入面有啲好幼嘅冰粒,咬落去有特别口感🫦。酪浆 Butter Milk🌟望落似系薄荷奶昔🍀,不过饮落好有冲击
牛油咖喱鸡🌟🌟
鸡件肉卷🌟🌟🌟
芒果拉西🌟🌟🌟
酪浆 Butter Milk🌟
望落似系薄荷奶昔🍀,不过饮落好有冲击,佢系咸嘅🤯!喺头半秒饮到甜乳酪嘅味🍬,之后就不得了,超浓郁嘅孜然味💥系口里面爆炸,感觉系平时食米线嘅孜然汤🍜。太异国风,接受唔到呢种口味🤨。