2017-06-04
今日一行5人去我湾仔嘅饭点Carlo Riva庆生,一去到区老板就介绍咗当日嘅Special :日本m7等级和牛斧头排,而且系冷冻处理,唔系急冻,另外又介绍咗日式炸鸡,凯撒沙律同法式海鲜汤我哋一行人最尾唉咗7样嘢:1. 瑞士烤芝士2. 法式海鲜汤3. 日式炸鸡4. 法国黄油鸡凯撒沙律5. 日本m7等级和牛斧头排(1.6公斤)6. 西班牙黑毛猪鞍7. 面包布甸瑞士烤芝士好可惜今日有小小失色,唔够热导致效果差少少,庆幸食材本身味道补救法式海鲜汤,呢个犀利喇,龙虾汤底熬两日,加上蚬,青口,红虾同鲈鱼,加埋出嚟效果鲜甜,有浓郁嘅海鲜味但唔会抢咗大家既味,各有星辉,蚬同青口都无沙而且清甜,红虾比友人食左唔知效果如何,但个鲈鱼真系惊为天人,我未系一个海鲜汤入面食过肉质咁好而又有鱼鲜甜味道既鲈鱼,肉质结实得来唔会硬日式炸鸡一般人可能以为系普通下酒消息唔需要咩技术,呢度既炸鸡好讲究,薄薄一层既炸衣包住丰富肉汁既鸡肉,食得出鸡既原味,但又有适当脆脆嘅口感,炸既时间同隔油做得好好,一咬开仲有肉汁法国慢煮黄油鸡凯撒沙律并唔系平时你出面食嘅颓沙律,佢带左一种清新嘅感觉,加埋慢煮嘅黄油鸡,香而不腻。鸡既选择好紧
我哋一行人最尾唉咗7样嘢:
1. 瑞士烤芝士
2. 法式海鲜汤
3. 日式炸鸡
4. 法国黄油鸡凯撒沙律
5. 日本m7等级和牛斧头排(1.6公斤)
6. 西班牙黑毛猪鞍
7. 面包布甸
法国慢煮黄油鸡凯撒沙律并唔系平时你出面食嘅颓沙律,佢带左一种清新嘅感觉,加埋慢煮嘅黄油鸡,香而不腻。鸡既选择好紧要,依度选择用法国黄油鸡加埋香料慢煮,纤维分明而且唔会柴,加埋烟肉碎同自家制面包粒简直一绝
主角系日本M7和牛斧头排,呢个系重头戏,一件冷冻处理运嚟嘅排绝对唔可以同急冻既比,纤维同肉味都好好保持到,加上一个好既炉双面出火封住肉汁,pit master深厚既功力功不可没,出黎既效果系一件外面有炭焦香,入面有丰富肉汁而且逼咗油份出嚟既顶级享受。配菜方面有烧芦笋,烤杂菜同洋葱圈,呢个洋葱圈绝对系我食个最好既,薄薄既天妇罗炸衣包住鲜甜既洋葱再加上一个自家制他他酱,洋葱圈嘅王座非佢莫属
西班牙黑毛猪系特别唉比食唔到牛嘅友人,有猪天然既油脂香而且火候刚刚好。
面包布甸
最后嚟嘅面包布甸简直将成餐饭升华咗,一个外脆内软嘅极致,外面有轻轻一层脆脆嘅口感,入面系会震嘅布甸,佢唔系平时预制个啲面包布甸,系实实在在现场制作,即焗即食,加上新鲜云妮拿嘅雪糕,将成件事推上高潮。
服务方面绝对可以话系顶级,区老板同佢既员工绝对系无微不至多次帮我哋换碟同酒杯,换咗三次都唔会黑面,而且仲会问下食物质素如何,有无改善空间,加埋免加一同免开瓶费,我哋一行5个人都捧住个肚走。
最后不得不提个厕所真系好干净,光猛,无积水无异味,唔会有恶心嘅感觉,绝对系难能可贵
日本m7和牛斧头排