2022-02-09 796 浏览
小编虽然游走尖东+红磡一带不经不觉接近6年时间,但其实我重未发掘一啲小巷中嘅小店!上个月适逢小妹生日,朋友带咗我去呢一间位于赫德道食手工制意粉嘅小店试吓!🥰.阿根廷红虾手制幼蛋面伴鲜制龙虾酱 $146 🦐呢个意粉未食,斋闻𠮶阵虾味系扑鼻而来! 虾味极浓郁!🤪 而我即刻二话不说先试咗红虾,食落鲜味十足,肉质弹牙!虾头极多膏!😍 面就系手制幼蛋面,每条面都沾满酱汁,食落啖啖虾味!🤤 但同时略嫌觉得质感100分却蛋味一般!😉 同时觉得个酱过于浓郁,食得慢令个酱更杰身,越食越腻,食得有啲辛苦呢~🥲.以$146呢个价钱食到呢款手工制意粉,份量+味道黎讲,只系有啲小细节可以do it better! Overall, CP值不错!重度虾爱好者系值得一试呢!🦐.茄香罗勒牛肉拌手制吸管蛋面 $78 🐮呢个比红虾平接近一半,但好味程度不遑多让嘅肉酱意!🤤♥️ 佢哋嘅肉酱意粉当然都系非一般啦!虽则同样地材料都系用咗牛肉+茄汁,但食落茄味偏酸,牛味都几突出!😙 而面都系手工制,同红虾意粉所用嘅面唔同,呢道系吸管面!顾名思义面嘅形状似饮管,因此佢可以挂到更多更多酱汁⋯ 面质食落爽爽地,极弹牙!第一次食到呢种口

阿根廷红虾手制幼蛋面伴鲜制龙虾酱 $146 🦐

茄香罗勒牛肉拌手制吸管蛋面 $78 🐮

呢个比红虾平接近一半,但好味程度不遑多让嘅肉酱意!🤤♥️ 佢哋嘅肉酱意粉当然都系非一般啦!虽则同样地材料都系用咗牛肉+茄汁,但食落茄味偏酸,牛味都几突出!😙 而面都系手工制,同红虾意粉所用嘅面唔同,呢道系吸管面!顾名思义面嘅形状似饮管,因此佢可以挂到更多更多酱汁⋯ 面质食落爽爽地,极弹牙!第一次食到呢种口感⋯ 酱汁亦比红虾𠮶道稀身啲,多啲!再加上酸酸甜甜嘅味道,食落好清爽,唔腻!😘
Lunch set呢个价钱食到呢个质素,小编绝对可以只为咗呢个意粉再去encore! 未食过 嘅朋友,都好值得bookmark 定 去食呢道意粉呢~~ (真心非打手,haha!!)😂

• 茄香罗勒牛肉拌手制吸管蛋面