2022-05-13
呢间听讲系好难book,所以一开返晚市就即刻book~ 好好彩有位呢间餐厅好有隐世探店feel, 去到楼下要㩒钟仔先会开门上去,好有神秘感🤣 即刻增添几分期待~上到去有专人接待,带你穿过一度又一度暖帘,终于黎到安排好嘅房间。呢度嘅环境好宽敞,虽然系日式餐厅,但有种好chill嘅感觉,可能因为佢装修有种清新木质感。我哋好好彩安排咗系师傅嘅面前,可以全程欣赏师傅嘅表演~系加分咗唔少!😋我地拣咗粋set,$1880前菜已经好精致,眼前一亮!教我地进食顺序:豆浆腐皮/萤光鱿鱼/冲绳蟹肉海藻(个人觉得好酸,麻麻地)/螺/梅酒浸蕃茄(好好食😋梅酒嘅甜渗透入剥咗皮嘅蕃茄,好甜好fresh,完全冇酒𠮶种苦味)刺身整体都好出色,系预计中嘅高质,但又有出色嘅位令你惊奇😍刺身一:岩手县米崎真蚝,上面仲有酸汁啫喱。因为本身唔钟意食生蚝,但呢个令我对生蚝改观!完全冇生蚝𠮶种腥臭味,反而好爽口又甜,食落去系饱满嘅感觉,一啲都唔腻😋😋如果唔喜好creamy口感嘅,呢个一定会令你回味!刺身二:由左至右食起:剥皮鱼加鱼肝酱(呢个鱼肝酱师傅加咗好多details落去,有小葱碎同磨柑桔皮碎,包住鱼刺身食落去,有肝油香之余,
我地拣咗粋set,$1880
刺身整体都好出色,系预计中嘅高质,但又有出色嘅位令你惊奇😍
刺身二:由左至右食起:剥皮鱼加鱼肝酱(呢个鱼肝酱师傅加咗好多details落去,有小葱碎同磨柑桔皮碎,包住鱼刺身食落去,有肝油香之余,仲好清新,烟烟韧韧)/金目錭就比较普通,烧过皮都几脆口,但略嫌唔够香/反而下面嘅右口鱼包住烧过嘅右口鱼裙边就好香口,烧过嘅油脂流晒出嚟,比右口鱼包住一齐食落肚💯/最后系用黎清下口嘅青柠啫喱(都系觉得好惊艳🙊)
刺身三:慢煮𩽾𩾌鱼肝。呢个真心正!滑嫩又creamy又肥美,好似食紧大大旧鹅肝咁,好满足。最细心系夹埋萝白片,𠮶种甜脆,双重口感,冲走咗腻,剩低嘅只有甜同鲜。
刺身四:拖罗三文治。几创新但食落反而一般,因为大拖嘅肥美被遮盖咗
跟住黎到料理嘅环节:毛蟹+蟹膏豆腐+蟹醋,上层系腿,下层有蟹膏碎肉,有层次得来,又啖啖肉,好轻易就用匙羹食😋仲有成块嘅蟹膏啫喱,好特别,充满海洋气息又唔腥😍出色
另一个料理系原条红烧喜知次,有日本红宝石之称!嫩滑又有鱼香。上网check完先知原来好珍贵🙊真系值
然后嚟到寿司嘅部份,都系好出色,但系我觉得饭方面略嫌太酸,反而有啲抢咗刺身嘅味
带子寿司、深海池鱼寿司、火灸北寄贝寿司、池鱼昆布寿司、淡路由良海胆、北海道马粪海胆寿司、赤鯥鱼寿司、深海鳕鱼寿司
当中最惊艳就一定系呢个淡路由良海胆😍有种好特别嘅香味好似花香定系生果嘅清甜,系食完之后,口腔仲一直残留住𠮶种甜味😋一直到而家都念念不忘
最后师傅仲送咗葱拖罗手卷俾我哋食🥳 里面包左葱同天妇罗碎碎,口感好丰富~
最后有成只匙羹咁大嘅大蚬昆布清汤,同埋好甜嘅静冈蜜瓜埋尾,好满足又奢华嘅一餐😋开心