2021-10-02
朋友约食生日饭,最尾我哋拣了东方文华。我以前唔系scones超级粉丝,但近期唔知点解钟意上食scone,而我friend一句「Their scone is the best in town」令我好奇心加倍。当日由于我好懒做选择,我哋就点了afternoon tea set唔洗谂。咁啱𠮶时佢地同某知明护肤产品公司crossover所以tea set附送了一set护肤品samples同一张卡可以之后去返此护肤产品公司换取返一盒travel size护肤品。讲返啲嘢食,𠮶scone果然无令我失望,好味啊,比起我出面食𠮶啲较脆,佢𠮶果酱都好好味好清甜,唔会过份甜腻。而tea set里面啲咸点三文治比较啱我口味,我朋友唔食肉所以我帮手KO晒烟三文鱼及牛肉三文治,好无难度,因为几好食😆 好似系因为同知明护肤产品公司crossover带日本风,所以有两件日式甜品。𠮶紫苏叶红豆麻糬mochi好好味,成个tea set甜品类里面我最钟意的一款,外面烟烟韧韧 里面红豆甜度适中。要揾好味mochi好难我觉得,出面我试过好多都揾唔返日本的味道,好多外皮软腍腍红豆馅又好甜😅 但呢度终于食到好味texture对的
好似系因为同知明护肤产品公司crossover带日本风,所以有两件日式甜品。𠮶紫苏叶红豆麻糬mochi好好味,成个tea set甜品类里面我最钟意的一款,外面烟烟韧韧 里面红豆甜度适中。要揾好味mochi好难我觉得,出面我试过好多都揾唔返日本的味道,好多外皮软腍腍红豆馅又好甜😅 但呢度终于食到好味texture对的!👍🏻 𠮶绿茶布甸就中规中矩。
而其他甜点我觉得不过不失,可能我哋食的太饱已经无咩感觉。我到宜家只系记得黑芝麻挞真系好重黑芝麻味,感觉好养生😆 同埋个黑朱古力都好味,朱古力苦苦地无咁腻食得好饱都仲食得落。其余两款我就无太大感觉。