餐厅: 班蘭葉印尼餐廳
资讯:

香港出名多美食 中西日法印… 多到你数都数唔哂既菜式但打正旗号「印尼」美食 就真系好少听呢间餐厅位于铜锣湾既中心地带 店舖面细细 放左好印尼外卖糕点 俾大家外卖拎走 所以有个时刻我以为无得坐底堂食tim😅好在老板 主动出门口热情招待 仲好快安排左我地入内坐底 听老板讲 餐厅系由老板同老婆一齐经营 好有爱噢😍大部分食材 系直接由印尼入口 以正宗地道既手法烹调 所以出面好难食到😋先来「印尼四大天王饭」今次特意转做兰饭 正正中间 尖尖绿色既就系班兰饭班兰味道好清爽 但绝对清新 香甜配以 班兰鸡「鸡肉十分嫩滑」 巴东牛肉「充满浓浓香料味 牛肉巳经炆到好淋」 辣蕃茄沙甸鱼「蕃茄酸甜 加上辣汁点缀 沙甸鱼吸收哂酱汁精华」加多加多沙律「好浓郁花生🥜味道调配酱汁 好开胃」男朋友选择左「原条鱼花胶汤粉皮」鱼系炸鱼 食落完全唔觉 因为鱼肉十分juicy 仲好细滑 想像唔到炸鱼都做到咁既效果 份量仲要极大条花胶汤底 浓郁到不得了 好重胶质 花胶亦十分之厚配上粉皮 高级版既汤面🍜 极度推荐👍🏻串烧又点少得呢「白鳝沙嗲串烧」坊间好少见 老板话 佢地唔怕烦 唔怕程序多坚持将鳝起肉 去骨 即点即烧 由生鳝肉烧到熟
香港出名多美食 中西日法印… 多到你数都数唔哂既菜式
但打正旗号「印尼」美食 就真系好少听

呢间餐厅位于铜锣湾既中心地带
好在老板 主动出门口热情招待 仲好快安排左我地入内坐底

听老板讲 餐厅系由老板同老婆一齐经营 好有爱噢😍
印尼四大天王饭

先来「印尼四大天王饭」
今次特意转做兰饭 正正中间 尖尖绿色既就系班兰饭
班兰味道好清爽 但绝对清新 香甜
原条鱼花胶汤粉皮

男朋友选择左「原条鱼花胶汤粉皮」
花胶

花胶汤底 浓郁到不得了 好重胶质
花胶亦十分之厚
配上粉皮 高级版既汤面🍜 极度推荐👍🏻
白鳝沙嗲串烧

串烧又点少得呢
「白鳝沙嗲串烧」
坊间好少见 老板话 佢地唔怕烦 唔怕程序多
坚持将鳝起肉 去骨 即点即烧 由生鳝肉烧到熟 唔会为左快d上菜 将鳝肉预先整熟再烧 好有心机 好有原则既店铺👍🏻👍🏻
鳝肉肉汁多唔再讲 仲要烧到皮脆肉嫩 十分惹味🥳
印尼咖啡凉粉冰
箭叶橙混桔蜜(冰底)
饮品选择左「印尼咖啡凉粉冰」同「箭叶橙混桔蜜(冰底)」
前者 咖啡偏甜 配以凉粉好消暑
后者 老板推荐 箭叶橙系由印尼入口 好少见 但香气独特 味道有点似柠檬 但又无咁酸 好有特色😁

女人食甜品 系另一个胃
朱古力蛋糕松软 浓郁
甜度适中
班兰糕又一必点食物 班兰味香浓 配以椰浆🥥
糕点亦咽韧 好好味😚

餐厅食物十分出色 好有印尼特色 系香港比较少见既菜式之一
老板系个好温柔体贴既男人噢🥰❤️ 好有心机向客人介绍印尼菜既特色 每次上菜 都会介绍菜色做法 亦会问客人意见 睇下可以点改善菜式
老板知道我地就结婚 仲同我地分享夫妻相处之道 希望我地学到啦☺️
系一间超有爱既餐厅🥰
印尼四大天王饭
原条鱼花胶汤粉皮
花胶
白鳝沙嗲串烧
印尼咖啡凉粉冰
箭叶橙混桔蜜(冰底)