2023-11-10
系呀系慈云山丫,慈云山呢个地方仲唔系「隐世」咩?如果唔系住𠮶头又点会上慈云山食野食呢间鸡煲已经光顾差唔多有10年曾经有不同的分店,但系最终都维持返喺慈云山的一间。每次嚟到都一定必食即炸响铃。对比起其他火锅店的响铃,很多我都可以用劣质嚟形容。呢间即炸响铃系好食,首先价钱公道,第二老实讲卡路里都高㗎啦,咁既然大家都高卡路里,点解我唔食好食啲嘅即炸响铃?🫡我就最钟意喺未加汤嘅情况放响铃落去1秒,记住喺1秒!系唔知边个话响铃系3秒,我从来都唔明摆3秒咁耐做咩,淋晒不如食腐竹啦😆响铃索晒鸡煲嘅浓郁酱汁咁样先至系食鸡煲㗎嘛。鸡煲汁底味浓,鸡肉嫩滑又唔会老,每件鸡件亦都可以完美挂汁。另外我又系芫荽控,所以芫荽配鸡煲,又系一流。两个人食咗一只鸡开头都担心会唔会太多,真系担心来都多余,轻松清晒。喺加汤前再落几块牛变成浓汁牛肉,牛肉雪花纹清晰均匀入口嫩滑,加汤后keep到浓郁汤底,就系时候食埋脆肉鲩腩,爽脆一咬落去鱼油必晒出嚟👏🏻🥳Btw 叫咗鹅肠,有啲后悔唔算好食。另一个特色至今都系用大大啤酒杯去装冻柠茶。而喺最后收水嘅情况下,再放个出前一丁落去,系挂汁嘅!我打紧呢篇食评嘅时候又有啲想再食过…
食呢间鸡煲已经光顾差唔多有10年
曾经有不同的分店,但系最终都维持返喺慈云山的一间。
响铃索晒鸡煲嘅浓郁酱汁咁样先至系食鸡煲㗎嘛。
Btw 叫咗鹅肠,有啲后悔唔算好食。