2023-10-11
宜家日式餐厅🍴好多,但难得比小编揾到一间装修咁用心既铺头,除左标准既红灯笼🏮之外,天花板倒吊左好多日式油纸伞🪭,旁边有一幅好大既卡通壁画🏞️,有一个著住和服👘既可爱女仔👧🏻,后面系日本著名景点,中间既柱仲用左好多樱花🌸装饰tim, 几有日本feel👍🏻 野食方面价钱好实惠,但质素一啲都唔hea,食材几新鲜,配搭亦都好食😋 如果行过呢头可以黎试下😜(5 😍 系满分,🤩系半分)厨师发办刺身 (18片) 🧑🏻🍳🍣 - $368 (好味指数:😍😍😍😍🤩)大拖罗🍣:大拖相信大家都好熟悉,系吞拿鱼🍣最肥既部位,入口就感受到丰腴既脂香,入口即溶,柔软嫩滑,几正🤤中拖罗🍣:另一个常见既选择就系中拖,由腹部同背部组成,一样甘甜鲜美,有脂肪既油香之余,肉会多啲比较平均,啱晒又想食肥膏又要肉既人~珍宝牡丹虾🦐:个虾🦐真系几大只😍 肉质比较厚实,顺滑细致,口感软糯得黎又有弹性,味道鲜甜😜油甘鱼🐟:切得几厚身,但质感依然嫩滑,有几丰富既胶质同油分,会比较清爽鲜甜唔会漏🤤金目鲷:全身鲜红,油脂都几丰富,肉质几细嫩同鲜甜,感觉唔错~赤目张:好多人对呢个名可能会比较陌生,肉质嫩滑,有咬口又带啲烟韧感觉几得意~水母刺身
(5 😍 系满分,🤩系半分)
水母刺身🪼:第一次食水母刺身🪼,口感几特别,系偏向爽脆,配埋特制既酸汁,几清爽醒胃~
赤贝🔴:外表系鲜艳既灯红色,肉质爽甜,有淡淡既海水味🌊
松叶蟹味噌甲罗烧🦀🔥 - $68 (好味指数:😍😍😍😍🤩)
甲罗烧系日本传统既滨烧美食,滨烧系指喺海岸边用炉火🔥将海产烧熟,即捉即煮既味道会特别鲜甜~ 而甲罗烧系将蟹膏、蟹肉、蟹籽🟠、鹌鹑蛋黄🟡同葱花放喺蟹盖🦀️上烧嚟吃,难得店员会即场喺你面前煮同烧🔥,感觉几正同有风味🤤 真系有超多蟹膏🦀️,味道甘香丰腴,好creamy同惹味,蟹味🦀浓郁鲜甜,配埋香脆可口既面包🍞一齐食,口感更加丰富👍🏻
日式杂锦海鲜锅 🦐🦪 - $108 (好味指数:😍😍😍😍🤩)
因为小编拣左日式酱油汤底🥣,颜色清澈,所以味道会偏甜,有超多海鲜够晒足料👍🏻 里面有蚬肉🦪、鱿鱼粒🦑、虾🦐、帆立贝⚪️、青口🦪、蟹柳🦀、鸣门卷🍥、冬菇⚫️🍄、娃娃菜🥬同小棠菜🥬,蚬肉🦪既份量好多,几鲜甜~ 鱿鱼粒🦑弹牙,啲虾🦐弹牙,帆立贝⚪️软腍鲜甜,青口🦪饱满鲜味,蟹柳鲜甜,鸣门卷🍥烟韧,冬菇⚫️🍄爽口惹味,娃娃菜🥬同小棠菜🥬都腍甜,整体唔错~
特长鳗鱼寿司 🐟🍣 (好味指数:😍😍😍😍)
第一次见用咁长咁大条既鳗鱼🐟黎整寿司🍣😍 超级饱满厚肉,火候烧得🔥啱啱好,啲烧汁甜甜地咁有少少黏,条鳗鱼外层有啲脆,里面肉质细致,烟韧弹牙,无骨🦴亦都无鱼腥味,几惹味同鲜味~ 配埋有少少醋酸既寿司饭🍣几好食😋
时令生蚝 🦪 (好味指数:😍😍😍🤩)
个蚝🦪望落几厚肉饱满,如果再大只啲就更加好~ 而味道都几浓厚鲜美,海水味🌊重所以会比较咸,口感都几creamy绵滑,感觉唔错~
阿根廷赤虾 🇦🇷🦐 (好味指数:😍😍😍🤩)
呢个都大只,肉质软糯,不过小编钟意上面讲既牡丹虾🦐多啲,会新鲜、鲜甜同爽口啲
炸软壳蟹反卷 🦀🍣 - $79 (好味指数:😍😍😍😍)
小编好钟意食软壳蟹🦀所以就叫左呢个反卷黎试下~ 个蟹🦀炸得啱啱好,食既时候依然口感香脆,几鲜甜同多肉,唔会有油溢味~ 配埋脆卜卜既蟹籽🟠、香甜既蛋粒🥚、爽口既青瓜粒🥒,连埋旁边酸酸甜甜既蛋黄酱🟡一齐食层次几丰富~
上枱既时候仲系热既,饺子🥟既皮唔会厚,煎到金黄色,皮薄馅靓,表皮酥脆,里面软糯,猪肉🐷同菜🥬既比例啱啱好,香口又juicy,配埋旁边既酸汁就唔会漏~
和风烧茄子 (原条) 🔥🍆 - $58 (好味指数:😍😍😍🤩)
呢个系冷盘黎既,上面放左惹味既木鱼丝,下面既茄子🍆烧过🔥之后收干左啲水分💦会香口啲,口感偏软腍,配埋甜甜地既和风烧汁都几清新~
最后佢地仲送左个海盐雪糕🧂🍦比我地做甜品🤩 一如既往系标准既天蓝色,口感软滑,咸咸甜甜咁几特别,估唔到又几和谐,奶香🥛都突出~ 用雪糕🍦黎埋尾几好👍🏻
好味指数:😍😍😍😍🤩
推介指数:😍😍😍😍🤩