2021-09-17 155 浏览
寻日入左屯门三圣食海鲜,我地一行4人就去左一间叫泰海鲜的酒家,之前有住喺屯门既朋友推介的,食过话价钱公道同用料新鲜,所以就简左呢间,现场环境系好典型怀旧式的海鲜酒家格局,真系别有一番风味,睇餐牌都有几多选择,最后叫左以下菜式:1, 海鲜汤-(汤味香浓汇集海鲜的精华,必叫之选) 2, 豉油皇鲍鱼-(火喉掌握得好好,唔会韧同口感好好,用豉油提鲜带出鲍鱼的鲜味)3, 冬荫公汤煮花甲-(好少食到用冬阴功嘅煮法,原来配埋花甲系咁夹)4, 青山湾焗龙虾-(屯门三圣既招牌煮法,龙虾啖啖肉芝士脆皮够香口,店员会畀埋刀叉你去食,真系名乎其实既刀叉享受)5, 豉椒蛏子皇米粉底-(蛏子好嫩滑,个米粉底配埋豉椒汁非常好食)6, 砵酒焗桶蚝-(酒味香浓做到外脆内嫩)7, 辣羔炒肉蟹 (煮得唔会太辣,微辣返而带出蟹嘅鲜味,净系食个大大只的蟹钳已经好满足了)整体呢间泰海鲜食材用料新鲜,厨房师傅嘅功力相当有水准,服务方面都好好店员亦会时常换碟同加茶加水,所以下次嚟开三圣食海鲜一定会拣返泰海鲜。
1, 海鲜汤-(汤味香浓汇集海鲜的精华,必叫之选)
6, 砵酒焗桶蚝-(酒味香浓做到外脆内嫩)
,所以下次嚟开三圣食海鲜一定会拣返泰海鲜
2021-09-16