2021-09-13
话咁快就已经开咗学半个月啦!趁功课、测验既压力未黎既时候,约咗朋友食个迟来既开SEM饭。今次约咗系始创中心一楼既夏面馆,粉蓝色既外面望落增添唔少青春既感觉。入座之后,望见里面既装潢都系粉蓝色,而且好多人已经开餐啦!我地都唔执输,点菜开餐啦!上海酱鸭︰凉菜方面,我地叫咗碟上海酱鸭。从色泽方面,颜色颇深,每一件鸭肉都被腌得刚刚好,保存著肉汁,唔会鞋。虽然望落颜色颇深,但味道唔会太咸太浓。味道唔错,果然系店内推介!鲜肉小笼包︰食上海野又点少得小笼包。虽然有其他口味既小笼包,但系最简单、最基本既原味,就已经好好味,而且先最食得出厨师既真功夫。点一点醋,放入口一咬开,D肉汁立即溢出,皮薄馅靓!排骨担担面︰食咗凉菜同埋点心之后,就叫咗个通常系上海菜馆都有既担担面。捞匀后夹起,每条面条都沾上猪肉碎同埋酱汁。上海口味唔同四川口味,食落唔辣,满有花生香味。配料拣咗排骨,酥炸过后仍然保存住肉汁,唔会好干,外层更添香脆。XO酱炒年糕︰上海年糕好出名,钟意食年糕既我都必点年糕,今次就点咗XO酱炒年糕。上海年糕炒完之后仍然好烟韧,唔会变得好硬。用XO酱炒完之后,更香口惹味,连配菜都变得好好味!高力豆沙︰食完主菜
上海酱鸭︰
鲜肉小笼包︰
点一点醋,放入口一咬开,D肉汁立即溢出,皮薄馅靓!
排骨担担面︰
XO酱炒年糕︰
高力豆沙︰
食完主菜之后就要留肚食甜品 。高力豆沙就系打起蛋白同埋面粉,入面加入豆沙馅,再落油中炸起。材料十分简单,制作过程却唔容易。
食落好似软绵绵既绵花糖咁,入面既豆沙馅甜甜地,系我其中一样食完会想再食既甜品之一。
豆沙锅饼︰
除咗高力豆沙之外,豆沙锅饼都系出名既上海甜品之一。外表炸得香脆,色泽金黄,内里系软绵既豆沙馅,味道甜而不腻。
茶芥每位$4,价钱唔系好贵,食物既份量都唔少,呢一餐真系食得好满足!
MENU︰