2023-12-20 139 浏览
#锵铁板烧日本料理 #sorriso_中西区 -今个圣诞想食铁板烧,拣左上环呢间新开嘅,座位全部都系吧枱,对住铁板炉,可以一边食一边同师傅倾计,我地午市去叫左个龙虾二人前$1280,有加一服务费,午市比晚市平一半🤗,餐厅入面有个鱼缸装住南非鲍鱼同埋龙虾,而只龙虾系睇住佢由鱼缸捞出😮🥗沙律以黑醋、车厘茄、椰菜制成,作为前菜,食落好开胃清新🦞龙虾龙虾新鲜由鱼缸捞出,非常生猛,亦会比足够时间我地打卡,再放至铁板上将龙虾去肠、切开,以龙虾膏同少量面豉去烧,食落口感爽弹🫓鹅肝鹅肝加上黑椒调味,再将多士烤至香脆,鹅肝油香满溢配上脆多士,令人回味无穷🐚清酒煮蚬师傅会用锡纸整好个盘,再加入清酒去煮,再点火,酒味唔会太浓,蚬大大只,煮到啱啱好熟,食落好鲜甜嫩滑🥩美国牛肉厚烧及薄烧牛肉拣左三成熟,配上金黄色炸蒜片同照烧酱,炸蒜片系用慢火生炒而成,想赞赞师傅火候控制得好好,切开真系三成熟,食落有肉汁,好好食,唔会太咸,炸蒜片好似薯片咁香脆,增加左口感而薄烧就系包住葱花、蒜蓉、洋葱,完全冇油腻感之余好惹味,食落完全唔似薄烧🍛炒饭用咸菜葱花樱花虾炒,再配上太阳蛋或者荷包蛋,毫无油腻感,个饭炒得好香,多材料喺入面
#锵铁板烧日本料理 #sorriso_中西区

🥗沙律
以黑醋、车厘茄、椰菜制成,作为前菜,食落好开胃清新

🦞龙虾

🫓鹅肝

🐚清酒煮蚬

🥩美国牛肉厚烧及薄烧

🍛炒饭
用咸菜葱花樱花虾炒,再配上太阳蛋或者荷包蛋,毫无油腻感,个饭炒得好香,多材料喺入面令到个口感好丰富

🥘龙虾面豉汤
用一开始煮嘅龙虾剩低嘅龙虾头去煲,入面有少少龙虾肉,造型好突出

🥬炒野菜
以黑椒调味,有豆芽,香菇,红萝卜丝,椰菜,多汁唔干,口感丰富

🥖焦糖多士条
师傅将砂糖洒喺方包上面,再煮溶佢,切条,再好似艺术品咁砌好比我地,食落甜甜地好香焦糖味解腻

🍨益力多绵绵冰
冰整得好细好细,粒粒分明,比外边甜品铺整得仲要好,口感绵密,好好食🤤

#sorriso_上环 #sorriso_港岛
📍【Teppanyaki Kaneko】 @teppantakikaneko
上环皇后大道中183号新纪元广场低座2楼202-203号舖

#foodie #foodiehk #hkeats  #日常生活 #不专业食评 #打卡 #相机食先 #食好西 #食评 #852foodie #吃货 #yellowshop #foodstagram #foodphotography #上环美食
龙虾
美国牛肉厚烧及薄烧