2023-04-08 580 浏览
📍Nissa la Bella今次特登同朋友去品尝南法北意菜,叫左佢地既3-courses dinner set (大概系$300 /位)✨𝓢𝓽𝓪𝓻𝓽𝓮𝓻✨🐙Salade de poulpe章鱼配塔布勒沙拉🥗章鱼弹牙爽口,食落几滋味;而塔布勒沙拉系由小麦碎、切碎的香芹、蕃茄、洋葱等材料混合而成,可能会比较迎合外国人嘅口味多啲🫣🧆Pefit farcis Nicois总共有三粒肉丸,每粒都会有唔同嘅蔬菜喺底,所以食落嘅味都好唔同👍🏻个味道就好似食pici 既肉丸差唔多✨𝓜𝓪𝓲𝓷✨🍝Parpadelle à la bolognaise de sanglier宽面条意大利面配猪肉酱🤤坦白讲阔条面比较硬身,但个肉酱非常好食!!😆煮得好入味,而且啲酱都整得超有水准💕🐟Filet de loup烤鲈鱼配芦笋烩饭,酱汁由柠檬同大蒜奶油制成😌鲈鱼个面煎到好脆,而下面嘅鱼肉就好滑,唔会好干柴,同时都亦唔会冇味,配埋佢特制嘅酱汁食简直一流😝块煎鲈鱼足足有一只手掌咁大🤤芦笋烩饭就好睇个人口味,我本身几中意食芦笋,每粒饭都食到芦笋嘅味🤣但食得多就真系会好腻🫣✨𝓓𝓮𝓼𝓼𝓮𝓻𝓽✨🧁Profiteroles甜品真系
📍Nissa la Bella

🐟Filet de loup

✨𝓓𝓮𝓼𝓼𝓮𝓻𝓽✨

Profiteroles

🧁Profiteroles
甜品真系好有惊喜!!!🫶有2件奶油味既泡芙夹住云呢拿雪糕,同时里面有夹住大量嘅cream同朱古力酱🤩好食到飞起🥳而个朱古力酱系微热,沟埋泡芙食系perfect match😎😎

Tarte Tropezienne

🍨Tarte Tropézienne
橙味奶油泡芙,卖相已经觉得好吸引,好打卡able😆啲 cream有淡淡的橙味,但唔会话好浓抢走晒啲甜味😌而个泡芙底系有少少系脆身嘅,再加上中间嘅cream,超级夹,好好食🤤

✨𝓓𝓻𝓲𝓷𝓴𝓼✨

🍸Virgin Mojito
本身谂住间间餐厅叫嘅mocktail都差唔多,但呢杯出奇几好饮!佢材料有苏打水、薄荷叶、柠檬汁同糖,可能佢落嘅薄荷叶比较多,所以饮落几fresh下🥂

✨个人建议:呢间嘅甜品相对比较出色😝所以甜品必食!!!

⭐️好味指数:8/10

📍Nissa la Bella (上环)
上环差馆上街10-14号地铺
Pefit farcis Nicois