2024-04-29 449 浏览
- 上环|锵铁板烧日本料理 -「午市龙虾 二人前」▪️沙律🥗沙律简单淋上柚子汁,好清爽开胃▪️龙虾🦞龙虾非常新鲜,肉质鲜嫩弹牙,配上以龙虾膏煮成嘅酱汁,好香浓▪️鹅肝鹅肝口感细腻,味道浓厚,配上香脆多士🍞,口感更丰富▪️清酒煮蚬🍶师傅建议要食咗蚬肉先,因为系一开壳就夹起,七成熟左右。蚬肉大大粒,食落好清甜。清酒味道清香,个汤仲加咗少少辣椒同昆布,令味道更有层次▪️美国牛肉厚烧及薄烧🐮厚烧用上安格斯牛柳,油份冇咁重,但肉味更突出,叫咗五成熟,肉质细嫩软腍。另外侧边配上炸蒜片,超级脆。而薄烧就包住满满嘅蒜蓉同葱,更加惹味▪️炒野菜🥬有菜芯、椰菜、芽菜、红萝卜🥕、香菇🍄‍🟫等,炒得好爽口▪️炒饭🍚、面豉汤🥣、渍物炒饭炒到粒粒分明,入面有樱花虾、腌菜、洋葱等,面头再有一只太阳蛋,蛋黄流心,啱晒捞饭。面豉汤以龙虾头熬制,多咗一份鲜味▪️甜品甜品有益力多味绵绵冰🍧,入口即溶嘅感觉。另外仲有块焦糖多士🍞,煎到好酥脆,甜而不腻,仲可以将啲绵绵冰放上多士度一齐食,冰火交融🧊🔥锵铁板烧日本料理📍上环皇后大道中183号新纪元广场低座2楼202-203号舖
- 上环|锵铁板烧日本料理 -

「午市龙虾 二人前」

▪️沙律🥗
沙律简单淋上柚子汁,好清爽开胃
沙律

▪️龙虾🦞
龙虾非常新鲜,肉质鲜嫩弹牙,配上以龙虾膏煮成嘅酱汁,好香浓
龙虾

▪️鹅肝
鹅肝口感细腻,味道浓厚,配上香脆多士🍞,口感更丰富
鹅肝

▪️清酒煮蚬🍶
清酒煮蚬

▪️美国牛肉厚烧及薄烧🐮
美国牛肉厚烧及薄烧
美国牛肉厚烧及薄烧

▪️炒野菜🥬
有菜芯、椰菜、芽菜、红萝卜🥕、香菇🍄‍🟫等,炒得好爽口

▪️炒饭🍚、面豉汤🥣、渍物
炒野菜、炒饭、面豉汤、渍物

▪️甜品
甜品