2022-11-15 445 浏览
趁餐厅转秋冬Menu之前,分享下我喺上环食Fine Dining嘅经历啦!今餐系庆祝朋友生日而食,朋友推介咗呢间位置上环永吉街嘅餐厅食Fine Dining。虽然餐厅堂食座位比较少,如果提早预约嘅话星期五夜晚都唔会冇枱嘅。餐厅推出5 Course Set,每人港币500蚊,Book完枱之后店员会请我地预早两日决定两款主菜同甜品。我地都充分利用咗人数嘅优势,试到几多就几多。每道菜都有大厨嘅讲解,仲推介我地应该点样食。咁多Fusion菜式里面,我最喜欢嘅系腊肠卡邦尼手工意粉。佢地嘅手工意粉外型好似刀削面,而且用火枪烤过,食落口口感好特别。大厨特别推介我地将温泉蛋嘅蛋浆捞埋落卡邦尼酱里面,令酱汁更加Creamy同惹味。用腊肠取代烟肉亦都系一个别出心裁嘅选择。醋渍西瓜 配 酸梅粉、马斯卡邦芝士、合桃、罗勒油虫草花忌廉汤腊肠卡邦尼手工意粉 配 温泉蛋香煎昆士兰石斑鱼 配 奶油酸菜汁慢煮五花肉 配 四川花椒烧烤酱、香茅薯蓉自家制酸种菠萝包 配 花生小红莓牛油香橙西多士 配 意式蛋黄酱

醋渍西瓜 配 酸梅粉、马斯卡邦芝士、合桃、罗勒油

醋渍西瓜 配 酸梅粉、马斯卡邦芝士、合桃、罗勒油